Po Savčenkové pojmenovali horu

01.06.2016 13:25

Na počest ukrajinské hrdinky a od nedávna i poslankyně v ukrajinském parlamentu Nadiji Savčenkové po ní byla v Himalájích pojmenována jedna z hor. Informaci přináší ukrajinský server Segodnya.ua.

Po Savčenkové pojmenovali horu
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

O pojmenování himálajské hory po ukrajinské pilotce informoval jednu z ukrajinských rozhlasových stanic sportovní novinář Valentin Šebačev, který v Nepálu sám organizoval několik mezinárodních událostí. „Ve zdejších horách je vskutku překrásný výhled, člověku se chce doslova padnout na kolena a děkovat Bohu za to, že je na světě taková krása,“ cituje novináře ukrajinský server.

Šebačev ukrajinským novinářům sdělil, že v minulém roce sám pojmenoval jednu z himálajských hor po „ukrajinské hrdince“. Nyní ovšem nepálská vláda vydala oficiální certifikát, který ztvrzuje, že se ta hora skutečně nazývá „Naďa“.

Sportovní novinář objasnil, že Himaláje jsou velmi velké a ne zcela podrobně prozkoumané, takže se v pohoří nachází mnoho bezejmenných hor. „Celých dvacet let jsem usiloval o to, aby mi nepálské autority daly šanci nazvat jednu z hor ukrajinským jménem,“ uvedl v rozhovoru. „Už mě tam ani nepovažují za turistu nebo alpinistu, už pochopily, že jsem jiný případ. Z toho důvodu mi daly možnost pojmenovat dvě hory,“ dodal.

„Vybral jsem skutečně ty nejkrásnější z nich,“ zmínil ukrajinský novinář v závěru rozhovoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…