Po čem Rusové jdou? Vyhraje Ukrajina? Diplomat Novotný nemá dobré zprávy

20.05.2022 9:29 | Rozhovor

Bývalý diplomat a bezpečnostní expert se domnívá, že hlavním a patrně konečným ruským cílem je Donbas, konkrétně kontrola nad Luhanskou a Doněckou oblastí, případně i Podněstřím. Jinak Putin svá vojska nestáhne. Dále upozorňuje na ruské rakety ničící infrastrukturu, po níž Ukrajina dováží zbraně, vyjadřuje se k mírovým rozhovorům a vstupu Švédska a Finska do struktur NATO.

Po čem Rusové jdou? Vyhraje Ukrajina? Diplomat Novotný nemá dobré zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Další fází pokračuje ruská invaze, tedy slovy Kremlu, zvláštní operace na Ukrajině – můžeme ji nazvat pracovně jako bitvu o Donbas. Jejím hlavním cílem je obsadit a ovládnout celou Luhanskou a Doněckou oblast a obklíčit ukrajinské jednotky, odříznout Ukrajincům přístup k Černému moři. Jaký vývoj událostí lze tedy očekávat v příštích dnech a týdnech?

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
Já se domnívám, že Rusové dobudou Donbas, to znamená Luhanskou a Doněckou oblast v rámci administrativních hranic Ukrajiny, která část těchto separatistických republik obsadila. A vidím to tak, že poté zde bude vyhlášeno referendum, na jehož základě vstoupí obě republiky do Ruské federace.

Otázka je, zda budou mít Rusové dostatek sil, aby připojili ještě moldavské Podněstří, kde tvoří většinu obyvatel rovněž Rusové – a tím by zároveň znemožnili Ukrajině přístup nejen k Azovskému, ale definitivně i k Černému moři. Podle mě se schyluje k uzavření toho jádra ukrajinské armády, vytvoří se patrně jakýsi kotel, v němž budou ukrajinští vojáci ponecháni třeba vyhladovění, aby se vzdali. Ale v některých oblastech se  patrně neubráníme opotřebovávací válce.

Ani západní Ukrajina si nemůže oddychnout – důvodem jsou rakety, které Rusové odpalují z oblastí Kaspického a Černého moře, a ničí tak strategické cíle v hlubinách ukrajinského území, ať už raketami Iskander nebo země–vzduch. Co si od toho slibují?

Tam jde o to, že ničí především infrastrukturu. Zaměřují se na klíčové komunikace, po kterých putují na východ Ukrajiny zbraně, munice a další vojenské systémy, většinou dodané z jiných států. A pokud tento náklad na místo určení nedorazí, je to plus pro Rusko a velký problém pro Ukrajinu.

Může ještě Rusko v této válce zvítězit?

Jistě, protože Rusko se nyní může zaměřit pouze na ovládnutí Donbasu a vydávat to za splnění cílů své zvláštní operace. Vlastně by šlo o dosti efektní i efektivní způsob, jak by si mohl Putin ještě zachovat tvář před světem a hlavně před ruským národem. Tím ale nijak neospravedlňuji ruskou invazi, protože tam ruský prezident morálně, lidsky i politicky selhal, o tom není sporu. Válka, kde umírají tisíce lidí včetně civilistů, je tím nejhorším možným způsobem řešení jakéhokoliv problému.

Jakou naději dáváte v tuto chvíli snaze o mírové rozhovory?

Dokud a pokud Putin nebude mít pod kontrolou dostatečnou část koridoru a území Donbasu, tak se pravděpodobně nestáhne, protože by tím přiznal svou vlastní prohru.

Vyjednávání o konci války zatím nemají jakýkoli  výsledek. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmítá územní ústupky, ke kterým ho měl prý tlačit jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Ten se podle Zelenskeho „marně“ pokouší o konstruktivní dialog s oběma stranami. Ukrajina by v jeho představě míru musela přistoupit na určitý kompromis. (Macron to popírá). Co říkáte na postoj Zelenského k mírovým jednáním?

Tak už z podstaty věci, když mezi sebou dvě strany jednají o míru, je jasné, že každá musí v něčem ustoupit. A Zelenskyj tou svojí neochotou k jakémukoliv kompromisu žene Evropu k mimořádným těžkostem, jak geopolitickým, tak především ekonomickým, které budou i nadále eskalovat.

Nebude tedy postupem času Západ na takovouto kompromisní dohodu tlačit čím dál tím víc? Protože válka totálně vyčerpává především evropskou ekonomiku, ale Zelenskyj chce bojovat až do úplného vítězství…

Je to pravděpodobné, pokud bude například chtít vybojovat zpátky i anektovaný Krym, tak se definitivně zaváže ke zcela nereálným cílům, a to je, jak už zde bylo řečeno, ideální podhoubí pro několikaletou opotřebovávací válku. Zelenskyj se chová jako by Ukrajina byla krůček od vítězství a Rusko těsně před kapitulací, ale o tom se mu může v tuto chvíli jenom zdát.

Není mnohem větším problémem to, co přijde – to znamená případný rozpad či rozštěpení Ruska?

Já se domnívám, že to ruská vládnoucí elita prostě nedopustí – ať už s Putinem nebo bez Putina, protože to by byl obrovský průšvih, srovnatelný se všemi negativními konsekvencemi zániku Sovětského svazu.

Objevují se i názory, že kromě Ruska jsou tu další země, které se vítězství Ukrajiny obávají. Jde jim prý hlavně o zemědělské dotace, o které se v budoucnu nechtějí v rámci EU s Ukrajinou dělit, a také o byznys s Ruskem. Jak na to nahlížíte?

Jako na totální nonsens, protože neznám žádnou zemi a žádného ji zastupujícího politika, který by skutečně věřil v konečné, úplné a definitivní vítěství Ukrajiny a porážku Ruska.

Na prvním kanálu ruské státní televize se objevil hlas, který z invaze na Ukrajinu nejásá. Vysloužilý plukovník Michail Chodanerok popřel, že by ukrajinská armáda byla před zhroucením, naopak varoval, že Ukrajinci mohou mobilizovat milion mužů a díky zásobování ze Západu pro ně budou mít i zbraně a vybavení. Chodanerok jako důležité označil také to, aby se Finsku nevyhrožovalo jadernými zbraněmi kvůli plánovanému vstupu do NATO, protože to působí směšně. „Největší problém naší současné vojenské i politické situace je, že jsme v totální geopolitické izolaci a celý svět je proti nám, i když si to nechceme přiznat,“ uvedl.

Bráno prizmatem svobody slova pro protiputinovskou opozici je to vcelku zajímavé, protože víme, že většina Putinových oponentů už opustila Rusko. A co se týká obsahu, Kreml se vyjádřil negativně ke členství skandinávských zemí v NATO v případě, že by na jejich území byly rozmístěny nějaké strategické zbraně, základny apod.

Tedy závěrem  k chystanému vstupu Finska a Švédska do NATO. Půjde to i přes odpor Turecka?

Časem nepochybně ano, protože Erdoganův motiv zatím není tak úplně zřejmý, ale je ryze zištný. On chce cosi „vybártrovat“ s USA, a proto se staví do této pozice skrytého vyděrače. Proti je také chorvatský prezident, ale pokud vím, tak to zatím není oficiální stanovisko země, pouze jeho osobní.

Nejde beztak jen o formalitu, když skandinávské země jsou s NATO úzce propojeny už nyní? A pokud by Rusko na některou z nich zaútočilo…

Pak by nemohl být aktivován článek 5, protože ten se týká opravdu jen členů NATO. Jinak ale máte pravdu, že Švédové a Finové se účastní pravidelně vojenských cvičení Severoatlantické aliance a disponují lepšími armádami, než mnozí současní členové NATO.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…