Po pádu mostu v Baltimore všechny zaskočil Joe Biden

27.03.2024 8:14

Tragédie pro americkou dopravu, shodují se analytici po pádu mostu v americkém městě Baltimore, do něhož narazila nákladní loď. Rizika spojená s mostem jsou dle informací médií známa již od roku 2021, kdy před nimi bylo varováno. Mezitím všechny zaskočil americký prezident Joe Biden, který řekl, že po mostě častokrát dojížděl „autem i vlakem“. Vlak tudy přitom nejezdil.

Po pádu mostu v Baltimore všechny zaskočil Joe Biden
Foto: Repro Fox News
Popisek: Americký prezident Joe Biden reagoval na dotaz týkající se aktivit jeho syna Huntera dosti podrážděně

Velká dopravní tragédie zasáhla celý severovýchod USA. Silniční most ve státě Maryland šel k zemi, když do něj v úterý nabourala velká kontejnerová loď.

V tu chvíli, v půl druhé v noci, byla na mostě auta.

Krátce před nehodou dokázala loď alarmovat záchranáře a několik aut bylo před mostem zastaveno, což podle guvernéra státu zabránilo mnohem větší katastrofě. Přesto se ale hovoří o minimálně šesti obětech.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41443 lidí

Most otevřený v roce 1977 byl součástí klíčové dopravní komunikace. Kromě toho umožňoval zásobování místního přístavu. V roce 1976 byl pojmenován po Francisi Scottu Keyovi, autorovi slov k americké státní hymně.

Do mostu narazila kontejnerová loď Dali registrovaná v Singapuru, krátce předtím naložená v přístavu. Objevily se informace, že šéf společnosti, provozující lodní dopravu, varoval před nedostatečným zajištěním přístavu proti nehodě už před třemi lety.

Rajesh Uni, zakladatel společnosti Synergy Marine Group, které loď Dali patří, již v dubnu 2021 říkal: „Je pohodlné vinit kapitána, ale musíme se podívat na to, jak se musí změnit infrastruktura přístavu, kterou lodě projíždějí.“

V tiskovém prohlášení společnost pouze uvedla, že aktivovala všechny své složky k odstranění následků a je připravena spolupracovat s úřady.

Loď vezoucí náklad do přístavu na Srí Lance opustila přístav ve státě Maryland a asi po půl hodině nabourala do mostu. Podle prohlášení místní policie neexistuje jediný důkaz, že by tak učinila úmyslně.

Postavena byla v roce 2015 v jihokorejském Hyundayi, šlo tedy o moderní plavidlo.

Magazín Bloomberg ale připomněl, že od vypuknutí pandemie v roce 2020 je námořní doprava mnohem „dobrodružnější“, než předtím. V důsledku rozpadu dodavatelských řetězců za covidu je na špeditéry mnohem větší tlak, lodě musejí být nakládány více a jsou tlačeny k větší rychlosti. To vede k většímu počtu nehod.

K tragédii se vyjádřil i prezident Joe Biden. Vyvolal tím ale další vlnu pochybností o svém duševním zdraví. Dvaaosmdesátiletý politik totiž ve svých tweetech začal vzpomínat, jak přes tento most pravidelně jezdil do Washingtonu, když byl senátorem za stát Delaware.

Prezident vzpomínal, že o problémech mostu se hovořilo už v té době, kdy přes něj jezdil. „Asi ve 13.30 narazila kontejnerová loď na most Francise Scotta Key Bridge, přes který jsem mnohokrát a mnohokrát dojížděl ze státu Delaware vlakem nebo autem,“ znělo jeho první vyjádření.

Vzpomínka má ten zásadní nedostatek, že po Mostě Francise Scotta Keye žádné vlaky nejezdily. „Bidenův vlak je mimo trať“, začaly se množit poznámky, střídané povzdechy, že „zase je tu starý Joe“.

Konzervativní moderátor Chad Prather vše uzavřel slovy o „dalším důkazu jeho duševního vykolejení“.

Bílý dům protestoval, že prezident pouze vzpomínal, že vlakem nebo autem dojížděl do svého domovského státu a přitom často (autem) přejížděl spadlý most přes řeku Patapsco.

Jiní ale poznamenávají, že vzpomínky starého muže jsou přikrášlované dost často. Joe Biden třeba vyprávěl, že byl den po 11. září na Ground Zero v New Yorku, ale ve své knize píše, že ten den byl ve Washingtonu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdyby takovéhoto, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.03.2024 9:36:30
senilního starce měli v Rusku, to by byly hody pro média. Ale o zdravotním stavu Bidena se stále tvrdí, že je v pořádku. Stejné jako když ta samá média tvrdí, že Ukrajina vyhrává!

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…