Po prodělání covidu roste počet neurologických a psychických poruch, varují vědci

21.02.2021 8:10

Každý osmý člověk, který prodělal nemoc covid-19, měl do šesti měsíců po prvním pozitivním testu na koronavirus poprvé diagnostikovánu neurologickou a psychiatrickou nemoc. O studii britských vědců z Oxfordu a Cambridge informovaly Novinky.

Po prodělání covidu roste počet neurologických a psychických poruch, varují vědci
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: KAPIM v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem poskytuje pacientům s těžkou formou COVID-19 špičkovou péči

Britští vědci z Oxfordu a Cambridge prozkoumali elektronické zdravotní záznamy o 236.379 Američanech, kteří překonali covid-19. U 33,6 % lidí, kteří prodělali covid-19, se do půl roku od potvrzení nákazy projevily následné psychiatrické a neurologické potíže.

U 12,8 % nakažených se tyto potíže objevily vůbec poprvé, což je mnohem častěji než v případě chřipky a podobných respiračních nemocí, kde se riziko pohybuje mezi 1,21 až 5,28 %.

Více ZDE

Mezi tyto nemoci se řadí například mozková mrtvice, nitrolební krvácení, psychické poruchy včetně úzkostných, ale také parkinsonické poruchy a syndrom Guillain-Barrého. Riziko se týká nejen lidí s vážným průběhem nemoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…