Po průvodu v Moskvě: Novinářka Petra Procházková neradostně píše o opozici v Rusku

02.03.2015 7:48

Podle známé novinářky Petry Procházkové je na tom nynější situace politické opozice v Rusku velmi špatně. Chybí politická elita opozice, která by byla schopna oslovit větší část společnosti. Po vraždě Němcova nastává v opozici zmatek a dělí se na ty, kteří chtějí být i nadále opozicí, a na ty, kteří volí emigraci z Ruska, míní Vladimir Milov, předseda strany Demokratická volba.

Po průvodu v Moskvě: Novinářka Petra Procházková neradostně píše o opozici v Rusku
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Zavražděný kritik Kremlu Boris Němcov

Vladimir Putin se prý snaží šířit strach, a tím oslabovat opozici v Rusku. Vražda opozičního politika Borise Němcova má poslat zprávu, jež varuje ostatní, kteří chtějí dělat to, co Boris Němcov, píše se v Lidových novinách. I přesto, že se sešlo na desítky tisíc občanů na rozloučení s Borisem Němcovem, má tento počet daleko do vyvolání revoluce proti současnému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Problém ruské opozice je prý neschopnost nalezení společného jazyka s prostými občany Ruské federace, jak je uvedeno v Lidových novinách.

Ruská opozice dokázala naposledy zorganizovat větší veřejnou akci v roce 2012. Poté již se stáhla do ústraní, jelikož Vladimir Putin za pomoci dokonalé spolupráce se soudy a policejními orgány dokázal vždy opoziční politiky zastrašit krátkými odnětími svobody, či finančními pokutami. Tento neustále vyvíjený tlak přiměl k emigraci spoustu zástupců ruské opozice, mezi kterými je například šachový velmistr Kasparov, nebo známý kritik Kremlu Michail Chodorkovskij, uvádí se v Lidových novinách.

V současné době nastává pro opozici stagnující období a s odchodem Borise Němcova, jakožto významného opozičního politika, není v Rusku nikdo, kdo by dokázal vyvolat větší ohlasy ve společnosti, jedním z možných jmen, které by se dokázalo více prosadit, je bloger a bojovník proti korupci Alexej Navalnyj, píšou Lidové noviny.

Boris Němcov byl v 90. letech velice úspěšným politikem, který zažíval politický kariérní vzestup a dopracoval se až na místo vicepremiéra tehdejší Ruské federace z roku 1998. Ovšem podobně jako Chodorkovskému křížil potenciální cestu k vysokému postu v Kremlu jeho židovský původ. Už na konci devadesátých let založil svou vlastní stranu „Rosija Molodaja“ a započal tak svou kariéru opozičního politika. Minulý pátek tak dosáhl sice svého největšího vítězství tím, že vyvolal obrovský projev a seskupení občanské společnosti, bohužel pro něj se však dalšího vítězství nedočká, píše se v Lidových novinách.

Opoziční vůdce Boris Němcov byl znám svojí otevřeností a přímou kritikou, snažil se veřejnost přesvědčovat o nutné změně politického vedení státu. „Putin strašně škodí naší zemi a musí odejít. Ale lepší by bylo, aby odešel bez války. Protože válka, to je smrt. Nejsem stoupencem války, musíme dosáhnout jeho odstoupení mírnou cestou,“ tvrdil Němcov.

V průběhu Putinova vládnutí kritizoval Němcov hlavně v oblastech ekonomiky, kdy obviňoval vedení státu z rozkrádání, kdy olympijské hry v Soči byly jen velkou zlodějnou, či jako byla sporná likvidace Chodorkovského ropné společnosti JUKOS. V současné době však bylo hlavním tématem kritiky Vladimira Putina dění na Ukrajině a role Ruska. Kritizoval hlavu Ruska za anexi Krymu a za podporování separatistů na východě Ukrajiny, jak je uvedeno v Lidových novinách.

V Lidových novinách píšou, že Boris Němcov byl zastáncem řešení ukrajinské krize za pomoci mezinárodních jednotek a zpřísnění sankcí. V poslední době dokonce vyzýval i k dodávce zbraní Ukrajině: „Teď už jsou dodávky zbraní Ukrajině nezbytné. Ať už se to někomu líbí, nebo ne. Putin jde na eskalaci války,“ řekl Boris Němcov.

Za toto prohlášení si získal negativní ohlasy příznivců Kremlu, ale i někteří lidé z jeho vlastních řad se neopovážili veřejně s jeho názorem souhlasit, protože nevyvolával dobré ohlasy u většiny obyvatel, dodávají Lidové noviny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…