Po prvním ročníku za čtyři. Profesor Fiala, předseda ODS, známkoval v rádiu vládu

01.02.2015 18:54

Předseda ODS Petr Fiala byl hostem nedělního Press klubu moderátora Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Hned v úvodu vládu oznámkoval - po roce za čtyři. Na kabinetu zkrátka nenechal nit suchou: špatné zrušení poplatků ve zdravotnictví, zabetonování státní správy a podobně. Pak prozradil, jestli Andrej Babiš (ANO) svrhne vládu a jak vidí válku proti Islámskému státu. V této věci se jako jestřáb staví po bok prezidenta Zemana.

Po prvním ročníku za čtyři. Profesor Fiala, předseda ODS, známkoval v rádiu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Jako politolog by Fiala neočekával, že bude mít premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka problémy na sjezdu své strany. Nebojí se ani nových voleb. "Nové volby nevidím jako něco velmi reálného a nevím, proč by na to jiné strany přistupovaly. A jako občan bych se ptal, tak brzy nové volby, zase další nestabilita," ptal se Fiala. Odpověděl tím i na otázku, zda podle jeho názoru ministr financí Andrej Babiš (ANO) nesvrhne vládu, protože podle průzkumů je silnější.

A kdyby měl jako učitel hodnotit vládu, co by jí dal? "Já preferuji slovní hodnocení, ale kdybych se měl rozhodovat na známkách, tak bych se rozhodoval mezi čtyřkou a možná ještě něčím horším," uvedl. Tak přísný by byl právě proto, že vláda ruší penzijní reformu, aniž by představila svou vlastní vizi placení penzí. Stejně tak vláda zrušila poplatky ve zdravotnictví, nic však nezměnila a peníze do rezortu vrací skrze daně, které navíc živí i rozvětvený administrativní aparát. V konečném důsledku je to tedy horší, než byly poplatky.

Zle není ale jen ve zdravotnictví. "Roste administrativa a komplikuje se podnikatelské prostředí. Druhá věc, máme nejednotnou zahraniční politiku. A pak je to socialistické hospodaření s penězi. Místo toho, aby se investovalo, tak máme hned devět náměstků na dvou ministerstvech. Ale dodám jednu pozitivní věc, která se dá připsat vládě. Je to obnovení slevy na dani pro pracující důchodce," přiznal vládě Fiala.

Devět postů náměstků u dvou ministerstev pak Fiala označuje za rozdávání trafik. Narůstá i rozpočet Úřadu vlády. "K čemu to je," ptal se rozhořčeně předseda ODS. Služebním zákonem prý vláda jen zabetonuje své lidi na pozicích. "Nicméně přejme 'superúředníkovi', aby měl šťastnou ruku a dobře pracoval, já tomu ale zatím příliš nevěřím," uzavřel domácí politická témata host.

Islámský stát je třeba zničit silou, míní Fiala

Ve druhé polovině pořadu došlo na zahraniční politiku. Ani tady Fiala vládu nešetřil, ale tentokrát k tomu přidal i Zemana. Přední představitelé státu nevystupují navenek jednotně - a to je pro Českou republiku velmi nebezpečné. V západních zemích je podle Fialy obvyklé, že prezident před zásadním projevem informuje vládu o tom, co chce říci.

Ve vztahu k Islámskému státu ale souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem. "Já o tom mluvím a píši už velmi dlouho. My jsme vlastně s Islámským státem ve válce. Ve válce, kterou on vede proti nám. Islámský stát je novou kvalitou radikálního islámu. A racionální je bránit se mu ještě na jeho území, než se dostane k nám. Já vím, že postoj jestřába, který tady zastávám, není populární, ale je to tak," zdůrazňoval host. "Islámský stát je nutné zničit silou," řekl jasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…