Po sněmu STANu nový problém. Opět jde o peníze

25.07.2022 11:52

Na hnutí STAN se valí další možný problém. Tentokrát jde o peníze rozdělované v Karlovarském kraji, který vede STAN prostřednictvím hejtmana Petra Kulhánka. Na nestandardní okolnosti přerozdělování upozornilo Ministerstvo financí, když dalo kraji velmi špatné hodnocení. A to nemusí být vše.

Po sněmu STANu nový problém. Opět jde o peníze
Foto: archiv
Popisek: Petr Kulhánek

Nekomfortně si může poslední dobou připadat volič hnutí STAN. V podstatě neuteče měsíc, aby se o hnutí nepsalo v souvislosti s novým problémem, který se na hnutí valí.
 
Když už se zdálo, že je všemu konec a STAN dokonce uspořádal sněm, na kterém si zvolil nové vedení, které sice se staronovými předsedou Rakušanem a místopředsedou Farským, ale přesto garantovalo, že nyní už bude všechno jinak, máme tu další problém.
 
 
„Peníze rozdělované z krajského rozpočtu Karlovarského kraje na zajištění dopravní obslužnosti jsou podle ANO pravděpodobně poskytovány v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách,“ píše PrahaIN.cz.
 
Tomu, že není vše v pořádku, nasvědčuje i postup krajského vedení, které problém tajilo i před ostatními zastupiteli. Ti se o něm dozvěděli až když ho objevili při schvalování roční finanční závěrky za rok 2021.
 
„Myslíme si, že to v pořádku rozhodně není a připomínáme, že zakázka na zajištění dopravní obslužnosti nemusí být jedinou, kterou bude v Karlovarském kraji ÚHOS a jiné orgány šetřit,“ řekla pro PrahaIN.cz krajská opoziční zastupitelka a členka Finančního výboru Gabriela Dostálová (ANO).
 
 
„Problémy mohou mít rekonstruované Císařské lázně a mnoho otazníků a podivností vyvolává i proces přípravy na čerpání peněz z Fondu spravedlivé transformace a výběr takzvaných strategických projektů,“ dodala.
 
Její kolega Jan Vrba (ANO) se zase pozastavil nad historicky nejhorším hodnocením, které Karlovarský kraj obdržel od Ministerstva financí.
 
„Nevěřil jsem vlastním očím. Kraj dostal od ministerstva nejhorší možné hodnocení, označené písmenem C, asi poprvé v historii. Pokud ÚHOS zjistí pochybení, může to pro kraj znamenat vysokou pokutu.“
 
K tomu připojil své obavy další člen ANO a předseda Kontrolního výboru Martin Hurajčík, který připomněl, že se z hlediska Karlovarského kraje jedná o velký problém, týkající se zajištění dopravní autobusové obslužnosti. Kraji stále hrozí ztráta 600 milionové dotace na nákup nových autobusů, kterou údajně nové vedení kraje nedokázalo dotáhnout.

Reakce hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka na publikovaná slova opozičního hnutí ANO:

„Především je třeba říci, že vedení kraje pokračovalo v loňském roce přesně v tomtéž modelu objednávání základní dopravní obslužnosti, jak jej nastavilo předešlé vedení kraje v čele s hnutím ANO.

Ministerstvo financí kraji neudělilo generálně hodnocení C. Zabývalo se v rámci přezkumu hospodaření Karlovarského kraje 16 obsáhlými oblastmi hospodaření, mimo jiné například hospodařením s majetkem kraje, finančními prostředky kraje i státu, souladem vykonávaných činností s legislativou a podobně. Úředníci ministerstva financí prověřili tisíce účetních případů a dokumentů bez zjištění jediného nedostatku a v těchto oblastech jsme získali hodnocení A. MFČR se pouze u jednoho případu domnívá, že kraj pochybil, když z objektivních důvodů a zejména z důvodu péče řádného hospodáře v roce 2021 objednal autobusovou přepravu v rámci základní dopravní obslužnosti na základě mimořádné situace (zákona o veřejných službách v přepravě cestujících) napřímo.

O tom, jestli ale kraj skutečně chyboval, či nikoli, bude rozhodovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a výsledek šetření zatím není znám. Překvapuje mě proto, jak může hnutí ANO považovat tuto věc rovnou za chybu kraje a hned spekulovat o tom, že by mohla existovat další pochybení ohledně Císařských lázní a budoucího čerpání peněz z Fondu spravedlivé transformace, které ještě ani nezačalo. Zavání to poplašnou zprávou a dezinformací založenou na nikým nepotvrzených smyšlenkách. Vedení kraje nemá důvod cokoliv tajit, naopak pravidelně krajské zastupitele informujeme o všech aktivitách. A k další nepodložené domněnce o možnosti ztrátě dotace na autobusy CNG – aktuálně probíhá výběr dodavatele, poté budou uzavřeny smlouvy. Místo toho, aby hnutí ANO strašilo ve stylu „ASI, MOŽNÁ a PRAVDĚPODOBNĚ“, by se mělo zapojit do konstruktivní spolupráce s vedením kraje.

Rozhodně by to bylo užitečnější pro kraj i naše občany.“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …