Po volbách by sněmovnu ovládla levice

22.10.2012 12:16

Vítězem sněmovních voleb, které by se konaly počátkem října, by byla ČSSD. Následovala by ODS a těsně za ní by skončila KSČM. Čtvrtá by byla TOP 09. Do dolní komory by se dostala i Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) a KDU-ČSL. Vyplynulo to z průzkumu agentury ppm factum, který byl zveřejněn v pondělí. Podpora zmíněných stran se už od léta nijak výrazně nemění.

Po volbách by sněmovnu ovládla levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Sociální demokracii by podle průzkumu ve volbách podpořilo 22,8 procenta lidí, ODS by dostala hlasy od 17,1 procenta Čechů a KSČM od 16,4 procenta lidí. Pro zástupce vládní TOP 09 by hlasovalo 11,7 procenta voličů, zemanovcům by dalo hlas 6,4 procenta lidí a lidovcům 5,6 procenta.

Sociální demokraté by pokryli 60 křesel

Při přepočtu na mandáty by ČSSD disponovala ve sněmovně 60 mandáty. ODS by jich měla 47, komunisté 42 a TOP 09 devětadvacet. Zemanovci by zřejmě obsadili 12 křesel a lidovci deset.

Proti skutečným výsledkům voleb v roce 2010 by si tak ČSSD vylepšila skóre o 0,7 procentního bodu a komunisté o 5,1 bodu. Naopak ODS by voličská podpora klesla o 3,1 bodu a TOP 09 o pět bodů.

ČSSD měla úspěch také v senátních volbách

Agentura provedla průzkum jen týden před krajskými a senátními volbami, tedy od 4. do 11. října mezi tisícovkou občanů starších 18 let. Ke sněmovním volbám by bylo ochotno přijít 60,4 procenta voličů.

Pro ČSSD dobře skončily i senátní a krajské volby z minulého a předminulého týdne. V Senátu bude mít strana po těchto volbách 46 členů, a bude tak největším politickým klubem v historii horní komory českého parlamentu. V krajských volbách ČSSD obhájila vítězství v devíti ze 13 krajů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…