Po volbách čekáme nestabilitu, bude opět vládnout pravice, tvrdí Paroubkův muž

25.10.2013 7:45

Král je lídrem Lvů v kraji bílých tygrů, aneb právník Jaroslav Král je jedničkou Národních socialistů LEV 21 v Libereckém kraji. Strana jde do voleb bez svého předsedy Jiřího Paroubka. „Vadil mu bojkot médií, přitom jde o silnou figuru. Je jediný, kdo se může intelektem a zkušenostmi rovnat Miloši Zemanovi,“ domníval se Král, který se s Paroubkem zná už od mládí.

Po volbách čekáme nestabilitu, bude opět vládnout pravice, tvrdí Paroubkův muž
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Billboard Lev 21

O minulé vládě si myslí, že byla nejhorší po listopadu. „Jsme jediní ve střední Evropě, kdo se dostal do ekonomického propadu. Všechny země kolem nás rostou – Polsko, Německo, Rakousko, Slovensko. Je to záležitost Topolánkovy, ale zejména Nečasovy vlády,“ myslel si.

Příliš optimističtí nejsou Národní socialisté ani ve výhledu po volbách. Vznikne podle nich pravicová vláda, kdy se spojí středopravé strany a uskupení. „Nebude to ale stabilní vláda,“ uvedl Král. Do Parlamentu se podle něj dostanou i nesourodé subjekty. „Začnou se drolit, vzniknou u nich rozpory, vylučování, nastane efekt přeběhlictví. Projeví se naplno i krize v ČSSD, která je teď skrytá. Pokud sněmovna vydrží čtyři roky, bude to zázrak,“ zavěštil Král.

Na prvním místě ekonomika, až  pak sociálno

Lvi předpokládají svoji voličskou základnu mezi nižší střední vrstvou, zaměstnanci. Tedy velice podobnou jako ČSSD. „Ale také nás budou volit podnikatelé a živnostníci. Tady se budeme podstatně lišit od sociálních demokratů. Naše strana už za první republiky nebyla vyloženě dělnická. Měla hodně malých podnikatelů, inteligence. Tyto vrstvy k nám budou tíhnout,“ myslel si Král.

Od klasické levice se liší i ve filozofii. „Socialisté všech odstínů většinou spoléhají na přerozdělování. My stavíme na první místo ekonomiku. Nejprve musíme hodnoty vytvořit a nastartovat růst, teprve následně je přerozdělit na sociální opatření a část dát na investice,“ vysvětlil.

Pravice nechá neplavce utopit, my ho zachráníme

Pro lepší názornost uvedl příklad s neplavcem. „Když se dostane člověk neumějící plavat do vody, začne se topit. Komunisté ho do vody vůbec nepustí. Pravice chce naučit toho člověka plavat. V tom se s ní ztotožňujeme. Lišíme se tím, že když se plavat nenaučí, pravice ho nechá utopit. My ho z vody vytáhneme na břeh, dáme mu umělé dýchání, opět mu vysvětlíme, jak se správně naučit plavat. Buď se to naučí, nebo pochopí, že do vody nemá chodit,“ objasnil Král.

Jiří Paroubek do voleb nejde

Předseda Národních socialistů - LEV 21 Jiří Paroubek do voleb nejde. Známená to, že usoudil, že volební výsledek jeho strany nebude žádná sláva, nechtěl riskovat svoji pověst? „Částečně se to dá takto říci,“ potvrdil Král. Ale jsou i jiné důvody. „V době kdy se hlasovalo o důvěře Rusnokově vládě, byli jsme v průzkumech na 3 procentech. Ale naši dva poslanci – Jiří Paroubek a Petr Benda – hlasovali proti ní. Tím nám klesla podpora, protože většina společnosti Rusnokovu vládu podporovala,“ vypozoroval Král.

Jsme jediná země ve střední Evropě, která se dostala do ekonomického propadu

Lidé podle jeho názoru chtěli, aby se ukončila agonie po Nečasově vládě. „Ta byla nejhorší vládou po listopadu jak z hlediska výsledků, tak i skandálů. Jsme jediní ve střední Evropě, kdo se dostal do ekonomického propadu. Všechny země kolem nás sice mírně, ale rostou – Polsko, Německo, Rakousko, Slovensko,“ vyjmenoval. „Je to záležitost Topolánkovy, ale zejména Nečasovy vlády,“ myslel si národní socialista.

Jiří Paroubek podle něj v projevu detailně vysvětlil, proč nepodpořil Rusnokovu vládu, což veřejnost nepochopila. „Přála si hlavně, aby už konečně skončila ta vláda předešlá,“ zopakoval Král.

Paroubek je jediný, kdo se může intelektuálně a zkušenostmi rovnat Zemanovi

Bývalého premiéra a nynějšího předsedu Národních socialistů také naštval nezájem médií o jeho osobu. „Přitom Paroubek je těžká figura, jediný, kdo se může intelektem, vědomostmi a zkušenostmi rovnat Miloši Zemanovi. Proto tímto krokem protestuje proti tomuto embargu,“ objasnil Král, který je Paroubkovým osobním přítelem a dobře ho zná.

Nejsme strana jednoho muže

Předseda Národních socialistů dokonce navrhoval spolustraníkům, aby do nejbližších voleb nešli. „V demokratické diskuzi jsme se rozhodli, že kandidovat budeme. Ukazuje to podle mě, že nejsme stranou jednoho muže, jako je tomu u Andreje Babiše. Naopak u nás se ve vedení demokraticky hlasuje a rozhoduje se v kolektivních orgánech,“ vysvětlil Jan Vondrouš, jednička "Lvů" v Pardubickém kraji.

Opět vznikne pravicová vláda

Svůj hlavní cíl vidí Národní socialisté - LEV 21 v příštích parlamentních volbách. „Nyní uspěje Andrej Babiš se svým hnutím. S největší pravděpodobností bude pravicová vláda,“ šokoval svým názorem Vondrouš, který počítá, že vznikne koalice Babišovy strany s ODS, topkou a KDU-ČSL.

ČSSD se ocitne v krizi

Připojil se k němu i Král. „Je to nejpravděpodobnější varianta. Sociální demokraté neudělají podle mě přes třicet procent,“ domníval se. A to jim stačit nebude. „Jedině že by se domluvil Bohuslav Sobotka na vládě s Karlem Schwarzenbergem,“ spekuloval Vondrouš.

Do hry však může také výrazně vstoupit prezident Miloš Zeman. „Pokud ve volbách dostane více preferenčních hlasů Michal Hašek než předseda Sobotka, využije to prezident k tomu, že pověří v případě vítězství ČSSD sestavováním vlády právě jeho. Nastane pnutí v sociální demokracii a strana se ocitne v krizi. Ona už tam stejně probíhá, ale je skrytá,“ věštil Král.

Volby nic nevyřeší. Strany se začnou drolit

Do Parlamentu se podle Krále dostanou i ne příliš čitelná uskupení. „Uspět může několik vnitřně nesourodých stran, účelové podnikatelské projekty - Babišovo ANO či Okamurův Úsvit. Začnou se drolit, budou u nich rozpory, vylučování, nastane efekt přeběhlictví ještě větší než v minulosti. Pokud sněmovna vydrží čtyři roky, bude to zázrak,“ okomentoval Král.

„Ve výsledku vznikne ne příliš stabilní vláda, která bude ostře atakovaná. Tyhle volby absolutně nic nevyřeší. Proto je důležité se připravit na ty další,“ konstatoval Vondrouš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …