Počet heren v Praze by mohl klesnout téměř o stovku

18.11.2015 10:38

Počet heren v Praze by se mohl v budoucnu snížit téměř o stovku. Pražští radní dnes projednali novelu vyhlášky o hazardu, která snižuje počet míst s povolením hazardu z nynějších 313 míst na 215 míst. Novelu vyhlášky musí ještě projednat a schválit pražští zastupitelé, platit by mohla od začátku příštího roku.

Počet heren v Praze by mohl klesnout téměř o stovku
Foto: pixabay.com
Popisek: Hazard - ilustrační foto

Snížení počtu heren by znamenalo pro městský rozpočet úbytek peněz vybraných na odvodech z hazardu. Za rok 2014 Praha obdržela z odvodů celkem asi 913,4 milionu korun, z toho 769,11 milionu bylo za hrací automaty. „Vzhledem k tomu, že pokles počtu míst bude díky poměrně dlouhému přechodnému období pozvolný, dá se očekávat, že ke snižování příjmů dojde pozvolna v závislosti na postupném ukončování platnosti vydaných povolení,“ píše se v materiálu, který schválili radní. O kolik město přijde, v dokumentu vyčísleno není.

Kromě snižování počtu heren návrh vyhlášky obsahuje zmíněné přechodné období, v průběhu kterého by „platnost dříve vydaných povolení k provozování loterií a jiných podobných her uplynula v době stanovené v rozhodnutí o povolení“. Město by se tak navíc vyhnulo problémům, kdy by jej mohli provozovatelé heren žalovat, neboť okamžitým zrušením jejich provozovny by byly porušeny požadavky plynoucí ze zásady právní jistoty.

Účinnost vyhlášky je navržena k 1. lednu 2016. Její znění ale do té doby musí projednat a schválit pražští zastupitelé.

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724 kusů. To tehdy znamenalo nárůst počtu tzv. videoloterijních terminálů, které město zakázat nemohlo. Počet heren se snižoval i v následujících letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…