Pochod k neexistující silnici. Tak ČSSD zahájila kampaň v Praze

30.08.2017 10:45

REPORTÁŽ Pražská sociální demokracie 29. srpna odpoledne zahájila volební kampaň pod vedením náměstka pražské primátorky Petra Dolínka netradičním pochodem k dosud neexistujícímu úseku Pražského okruhu poblíž Uhříněvsi. „Válku levné práci, důstojné stáří náš závazek,“ křičely cedule do polních dálav. Priority do voleb podle Dolínka? Zvyšování mezd, dostupnější bydlení pro všechny a dostavba Pražského okruhu, který Praha potřebuje.

Pochod k neexistující silnici. Tak ČSSD zahájila kampaň v Praze
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Pražský okruh musí být podle Dolínka prioritou

Po vozovce v ostrém provozu a polní cestou, tudy vedla cesta pražských sociálních demokratů z Královic na místo, kde by měla v budoucnu stát finální a dosud neexistující část Pražského okruhu. Právě dostavba slibovaného okruhu je totiž podle nich jednou z hlavních priorit spuštěné předvolení kampaně. Podle lídra pražské kandidátky sociálních demokratů a náměstka primátorky Petra Dolínka pochod rovněž symbolizoval „změnu přístupu v chování státu k Praze a k Pražanům“.

Po chvilce strávené v kiosku u místního fotbalového hřiště TJ Královice tak pražská ČSSD vyrazila na zhruba tříkilometrovou trasu, během které mohli místní zahlédnout jejich volební hesla. „Válku levné práci, důstojné stáří náš závazek a zdraví bez poplatků pro všechny,“ avizovaly cedule jejich předvolební témata. Některé z cedulí pak svou grafickou úpravou záměrně parodovaly předvolební hesla hnutí ANO z minulých voleb, což ČSSD přiznala i ve své tiskové zprávě.

ParlamentníListy.cz měly během pochodu příležitost krátce pohovořit s některými z pražských kandidátů do sněmovních voleb. „My chceme, aby každý mohl profitovat z toho, že je tu nějaký úspěch. V tuto chvíli je ekonomický úspěch, minimální nezaměstnanost a zároveň i poměrně vysoký hospodářský růst,“ má jasno ve svém programu lídr pražské kandidátky Petr Dolínek. Profitovat z hospodářské situace by podle něj měli jak senioři, tak pracující, kteří mají často nízké mzdy.

Zvyšování mezd v Česku, jež za evropským průměrem stále značně pokulhávají, je jedním z hlavních témat sociálních demokratů. Na jejich růst je jak podle Dolínka, tak podle Lukáše Kauckého, náměstka ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který je na druhém místě pražské kandidátky, potřeba tlačit. Podle Dolínka by v tomto ohledu měl stát pomoci tam, kde může, a sice u tabulkových platů svých zaměstnanců.

Tlak na privátní sektor

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19773 lidí

„Kdyby rostly platy ve státní sféře, tak je to určitý tlak na soukromý sektor. Na druhé straně je nutné si uvědomit, že v posledních letech je naší hlavní devizou ve vztahu k exportu levná pracovní síla,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Lukáš Kaucký. „Dovedu si představit, že výše našich platů bude na úrovni zhruba 80 procent platů v Německu. Stále budeme konkurenceschopní, ale nebude to taková žebračenka, jako je to v tuhle chvíli,“ doplnil. Prostor pro navyšování mezd podle něj na straně zaměstnavatelů existuje.

Oba zároveň zmínili, že je třeba i výrazných investic do vědy, technologií a výzkumu. „Protože tam se vytváří pracovní místa, která na sebe díky zahraničním investicím rychle navážou vysoké platy,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz Dolínek. Stát by podle Dolínka mohl vytvořit i určité garance bránící tomu, aby čeští zaměstnanci byli nahrazeni levnější pracovní silou ze zahraničí. „To by byla garance toho, že nikdo ceny nepodráží, že každý dělá za ceny adekvátní roku 2017 a střední Evropě,“ doplnil Dolínek.

Nosným tématem, kterému se chtějí v ČSSD v předvolební kampani věnovat, je bytová problematika a větší dostupnost bydlení pro širší skupiny obyvatelstva. „Řada lidí má běžné příjmy, často si nemohou dovolit koupit v Praze třeba byt, nebo mít nájem, který by potřebovali. Rodina se třemi dětmi si nemůže dovolit pronajmout to, co chce, protože to začíná být příliš drahé,“ sdělil Dolínek. Řešením by podle něj mohlo být, že by stát u mladých rodin s dětmi, mohl garantovat hypotéky. Další možností pak je podle něj i využití nevyužitých městských pozemků a jejich přeměna na pozemky na bydlení. Byty či domy by na nich mohla postavit družstva.

Bydlení pro potřebné dostupnější

S významem tohoto tématu souhlasí i poslanec ČSSD František Adámek, který je na pátém místě pražské kandidátky. Stát by podle něj měl „napřímo či přes obce nastavit pravidla, aby bydlení pro potřebné lidi bylo dostupnější“.

To pro Milana Hausnera, bývalého ředitele a pedagogického odborníka, který v Praze kandiduje za ČSSD na osmém místě jako nestraník, je hlavní zájmovou oblastí školství. Problémem českého školství je ale podle Hausnera zejména neuvěřitelná míra papírování, dalším pak nízká finanční odměna učitelů a nepedagogických pracovníků. Navýšení platů učitelů a dalších pracovníků ve školství musí podle něj být razantní. Rozdíl v platech nepedagogických pracovníků ve školách (technických pracovníků školy a podobně; pozn. red.) je podle něj „propastný a neuvěřitelný“. Řada ředitelů škol se podle Hausnera s nedostatkem nepedagogických zaměstnanců potýká již nyní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…