Počkám si na reakci prezidenta. Mám vlastní názor a mám na něj právo, končil Filip rozhovor s Takáčem

22.04.2021 19:02

Předseda KSČM Vojtěch Filip se v rozhovoru s moderátorem Danielem Takáčem na ČT24 vyjádřil k rozhodnutí české vlády o zastropování počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze. „Nerad bych se dočkal chvíle, kdy budeme kupovat ruský plyn z německých zdrojů,“ poznamenal mimo jiné Filip.

Počkám si na reakci prezidenta. Mám vlastní názor a mám na něj právo, končil Filip rozhovor s Takáčem
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

„Reakci nepovažuji za adekvátní, protože od soboty jsme svědky poměrně amatérské diplomacie ze strany České republiky, protože zaměňujeme důvodné podezření s důkazy, a na to já jsem jako právník velmi opatrný a trochu bych řekl, že mi to vadí i v politice, protože potom nejsme schopni najít správnou míru a kroky, které děláme. Očekával jsem, že před tím, než nastane vyhoštění těch osmnácti pracovníků ruské ambasády, dojde k jednání minimálně na úrovni ředitelů odborů, které by bylo možné zprostředkovat, mohli jsme udělat jednání, mohli jsme nabídnout společný vyšetřovací tým, pokud je tedy opravdu zájmem někoho vyšetřit, ty výbuchy ve Vrběticích po více než šesti letech,“ míní Filip, že to by považoval za skutečné diplomatické řešení. „Jednání – a nikoliv furiantské kroky, když se mám vyjádřit já diplomaticky,“ sdělil Filip. 

„Pokud jde o samotný včerejší krok, to znamená ultimátum, které jsme tam dali, tak jsme museli být připraveni na asymetrické řešení, které se dalo očekávat. A myslím, že...,“ pokračoval Filip, ale moderátor Daniel Takáč jej přerušil. 

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí
„Počkejte, pane předsedo, my to ruské řešení vyvolané tím včerejším a dnešním rozhodnutím české vlády ještě neznáme. Nebo vy už ho znáte?“ ptal se Takáč. „Ne, neznám, ale vy jste o tom hovořili před chvílí, že se nám může stát, že přijdeme o ty ruské zaměstnance na české ambasádě. Já jsem hovořil s panem velvyslancem dopoledne a ptal jsem se ho, co očekává. A ten naznačoval, že to by pro něj byla velká zátěž. Stejně tak se nám může stát, že při snížení počtu našich velvyslanců evropská víza schengenská budou vydávat jiné ambasády. Podívejte se na návštěvu saského premiéra, který řekl, že oni budou jako Sasko mostem mezi Ruskou federací a Evropskou unií, to znamená, že ruští turisté budou jezdit do České republiky za peníze, které zaplatí ve Spolkové republice Německo na těch vízových poplatcích. A mohou se stát další věci, které pro nás budou velmi nepříjemné, a já bych se nerad dočkal chvíle, kdy budeme kupovat ruský plyn z německých zdrojů,“ dodal Filip.

„Česká republika se má věnovat tomu, jaké dostane, či nedostane vízové poplatky? Ve světle té situace, kterou řeší a kterou česká vláda oficiálně označuje za teroristický akt? Nemá tady být opravdu nějaké razantní řešení a nevěnovat se v tuto chvíli poplatkům za víza?“ ptal se následně překvapený Takáč. 

„Já bych rád viděl razantní řešení a opravdu bych ho podporoval, kdybychom postupovali například jako Bělorusko, když zveřejnilo záběry svých zpravodajských služeb o tom, jak se chystal atentát na Lukašenka a jeho rodinu, a naše zpravodajské služby a všichni tady omlouvají naše zpravodajce, že přece nemohou zpravodajské infromace zveřejňovat... tak pokud jsme je neměli zveřejňovat, a já s tím souhlasím, že se zveřejňovat nemají, dokud není skončeno trestní řízení, kde jsou ohroženy ty výsledky. To znamená dopadení viníka. Tak se mi nedivte, že upozorňuji, a vy jste v těch komentářích o tom hovořili, tak já jsem tady jako jeden z příkladů ta víza řekl. Samozřejmě mohu dávat jiné příklady, jde o 98 miliard obchodní bilance a ztrátu práce pro řadu podniků v České republice. Ztrátu pracovních míst, zvýšení nezaměstnanosti a zase připomínám onu návštěvu saského premiéra, která je dnešní. Jinak bych mohl připomenout samozřejmě stanoviska prezidenta Macrona ze středy minulého týdne, když upozornil například prezidenta Ukrajiny, aby dodržoval minské dohody, a pak ať přijde pro podporu. Zatím máme podporu slovní, jak z NATO, tak z Evropské unie, uvidíme, jestli za slovy budou také následovat činy evropských států,“ odvětil Filip. 

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Jaká bude zmiňovaná asymetrie, Filip neuměl odpovědět, protože neznal výsledek jednání velvyslance Pivoňky na ministerstvu zahraničních věcí v Rusku. „Včera jsem uvažoval o tom, že by bylo možné, kdybychom nabídli například ten společný vyšetřovací tým bulharským a ruským policistům, abychom dosáhli toho zjištění té objektivní pravdy o výbuších ve Vrběticích. Myslím si, že si je zaslouží zejména česká veřejnost, když už jsme z toho udělali takový světový skandál, z vlastní neschopnosti po privatizaci udržet uhlídané sklady vojenského materiálu. Tak jsem si říkal: To kdybychom například nabídli, tak můžeme očekávat to, že se dál nebude vůči naší ambasádě v Ruské federaci nic dít a že Ruská federace uzná, že chceme, aby ta obvinění byla vyšetřena. Zatím to vypadá tak, že nám stačí nepodložená obvinění, a my děláme politické kroky, které, myslím, bývalý velvyslanec Drulák nazval kladivem, a já jsem s ním musel souhlasit,“ sdělil Filip. 

Podle čeho pak Filip usuzuje, že jde o nepodložená obvinění? „Kdybych nebyl, řekl bych, otrávený některými výplody, jako byl například kufřík s ricinem, který tady byl také předmětem jakéhosi vyhošťování ruských diplomatů a nakonec se nic neprokázalo. Kdybych nemusel občas narazit na nepodařené aktivní opatření naší zpravodajské služby, tak bych tomu důvěřoval,“ sdělil Filip, i přestože jsou o tom přesvědčeni tři nejvyšší ústavní činitelé naší země – premiér, vicepremiér i prezident republiky.

„Já si počkám na reakci pana prezidenta, a dovolte mi, abych si zachoval svůj vlastní názor, myslím si, že mám na něj právo,“ dodal Filip závěrem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…