Pod ministryní Válkovou se houpe křeslo. A poslanec TOP 09 jí v ČT ještě přidal

09.02.2015 23:07

Zatímco poslanec TOP 09 Martin Plíšek je k dosavadní práci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) velmi kritický, nový předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal ocenil např. její spolupráci na dohodě mezi vládou a soudci o platech. I za tu ale Plíšek ministryni i celou vládu zkritizoval. Ministři se prý nechali zatlačit do kouta.

Pod ministryní Válkovou se houpe křeslo. A poslanec TOP 09 jí v ČT ještě přidal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Nový předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal a poslanec Martin Plíšek z TOP 09 diskutovali v pondělních Událostech, komentářích České televize o tom, zda ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO) čeká pád i navzdory tomu, že se jí jako odbornice zastává prezident Miloš Zeman, se kterým ministryně dnes také jednala. "Chci vládě poděkovat, " zdůraznil Šámal.

"Já bych nechtěl, aby to vyznělo tak, že jsem zásadní příznivec nebo odpůrce paní ministryně," oznámil hned na úvod Šámal s tím, že možná neměla zpočátku šťastnou ruku při výběru spolupracovníků, ale na straně odvedla kus práce v legislativní oblasti.

Plíšek byl v hodnocení Válkové mnohem tvrdší, vystavil by jí prý negativní hodnocení, protože neobdržel od paní ministryně žádný zákon k projednání. "Já říkám, že upřímná snaha paní ministryně nestačí. Z legislativního plánu - ze zásadních priorit - nebylo splněno téměř nic. ... A personálně je ten resort v nestabilní situaci," podotkl Plíšek.

Šámal se ale ministryně dál zastával, odmítá prý hodnotit, jestli zákony předkládá do sněmovny dostatečně rychle, ocenil ale dohodu o platech soudců a státních zástupců, která byla připravena za spoluúčasti ministryně Válkové. "Není to tak, že jme tam přišli s nějakou dohodou, my jsme dopředu netušili, jak se bude jednání vyvíjet. ... A ta stanoviska, která byla zpočátku rozdílná, se postupně začala přibližovat. Potom z iniciativy vlády došlo k tomu, že vznikla dohoda o narovnání j jejími základními parametry. Já bych chtěl vládě poděkovat za to, že k tomu jednání přistoupila," podotkl Šámal.

I tady byl Plíšek podstatně kritičtější. Vláda se ve sporech se soudci nechala příliš brzy zatlačit do kouta. Považuje za nevídané, že si určitá profesní skupina prosadila cestou hrozeb navýšení svých platů.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…