Podepsal, že okrade důchodce. A pak... Okamura překvapen

28.03.2023 14:15 | Ze sítí

„Byl jsem překvapen alibismem prezidenta Pavla, protože on nejdřív podepíše to, že okrade důchodce spolu s Fialovou vládou o slíbenou valorizaci, a pak řekne, že sám na sebe chce podat ústavní stížnost. Tak to je neuvěřitelné. To považuji za, nevím jestli směšný, skandální, úplně neuvěřitelný. Přece jestli chce podat ústavní stížnost, tak to neměl podepisovat ten zákon a měl ho vetovat,“ sdělil lídr hnutí SPD Tomio Okamura k valorizaci penzí a podpisu prezidenta Petra Pavla v pořadu K věci na CNN Prima News.

Podepsal, že okrade důchodce. A pak... Okamura překvapen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

„Hnutí SPD navrhuje opakovaně zamrazení platů politiků na celé volební období. O mém návrhu už se hlasovalo dokonce třikrát. Jak v předminulém volebním období, tak v minulém volebním období, tak v tomto období v únoru vloni se hlasovalo o mém návrhu zmrazení platů politiků na celé volební období. A hlasy Fialovy vládní koalice mi tento můj návrh zamítly. Já jsem tam dal ještě jeden návrh, který mi Fialova pětikoalice blokuje, ale ještě bych chtěl zdůraznit jednu věc. Právě, že když mi to zamítli v minulém volebním období, tak hnutí ANO, Andrej Babiš s Piráty, si prosadili zvýšení platů politiků o deset procent. A jediné hnutí SPD hlasovalo proti. Takže tady vidíte, jak to je,“ sdělil Okamura k úvodní otázce ohledně zmrazení poslaneckých platů.

„A stačí vám ten plat?“ zeptala se Okamury moderátorka Pavlína Wolfová. „Já jsem od začátku říkal, že ten plat je neadekvátní, proto se ho snažíme zamrazit. Já si myslím, že platy politiků by měly kopírovat plus minus průměrnou mzdu v České republice. A takhle by to podle mého názoru mělo být. Takže já opakovaně navrhuju zamrazení platů politiků a já si myslím, že by to bylo tak optimální,“ odvětil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Řeč byla následně i o valorizacích penzí. Pošle Okamura stížnost na novelu zákona o valorizacích na Ústavní soud? „My jsme s tím nápadem přišli vlastně jako úplně první opoziční strana, problém je... My to chceme poslat na Ústavní soud, náš právník, kterému jsme to zadali, je plně připraven, ale problém je v jedné věci. Že tu ústavní stížnost může podat 41 poslanců, nás v SPD je jenom dvacet, proto jsme oslovili hnutí ANO, abychom zatáhli za jeden provaz v zájmu těch tří milionů příjemců důchodů, protože když tu ústavní stížnost podepíšou obě opoziční strany, tak to bude mít větší legitimitu a větší šanci na úspěch. Hnutí ANO se zatím nerozhodlo, jestli nám tedy umožní, abychom se k té ústavní stížnosti přidali, oni říkají, že si ji chtějí podat sami. Já si myslím, že my jsme oslovili paní předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO paní Schillerovou, řekla, že to projednají na poslaneckém klubu, dají nám vědět. Ještě to na poslaneckém klubu neprojednali, protože od té doby ještě nezasedal,“ zmínil Okamura.

„Byl jsem překvapen alibismem prezidenta Pavla, protože on nejdřív podepíše to, že okrade důchodce spolu s Fialovou vládou o slíbenou valorizaci, a pak řekne, že sám na sebe chce podat ústavní stížnost. Tak to je neuvěřitelné. To považuji za, nevím jestli směšný, skandální, úplně neuvěřitelný. Přece jestli chce podat ústavní stížnost, tak to neměl podepisovat ten zákon a měl ho vetovat,“ sdělil Okamura. Moderátorka však oponovala, že to by však Pavel nemohl podat ústavní stížnost. 

„Prezident se zachoval mimořádně alibisticky. Nechal okrást tři miliony starobních, vdovských a sirotčích důchodců o tu slíbenou valorizaci. V letošním roce je nechal okrást o sedm tisíc korun, v příštím roce o více než 12 tisíc korun v průměru, protože samozřejmě, že ta valorizace se už bude počítat z toho sníženého základu, takže ti důchodci, všichni příjemci přijdou o mnohem více peněz. A teď ještě říká, že sám na sebe chce podat ústavní stížnost. Sám na svoje rozhodnutí,“ rozhorlil se Okamura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stávka v dopravě v Německu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBaskin , 28.03.2023 17:12:41
ukázala našim pracujícím jak mají válčit o své zájmy. Ctějí přidat 12000 až 15000 Kč. A to k platům kolem 120 až 150 tis. Kč měsíčně. Naše odbory by také měly bubnovat u zvýšení platů alespoň o inflaci, kterou způsobila vláda. Zatím je ticho po pěšině. Ovšem zvýšení mezd o valorizaci by býznamně přispělo k naplnění důchodového účtu a tedy by Fiala s Jurečkou nemuseli okrást důchodce a PePa to posvětil. Vypadá to, že lidé tuto vládu už upřímně nenávidí, PePa si to podělal tak, že i kdyby se dnes už snažil sebevíc, tak tento kiks už u občanů a zejména seniorů nevyžehlí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…