Podívejte se, co Zemanova slova v čínské televizi způsobila v Rusku. Velký kritik prezidenta zároveň vyzývá tajné služby, aby...

30.03.2016 20:19

Roman Máca a Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty se podivují nad tím, proč prezident České republiky neslouží své zemi, ale Rusku. Tento fakt dobře ilustruje i rozhovor Miloše Zemana pro čínskou televizi, kde pravil, že se Česko vymanilo z vlivu USA a EU a jedná nezávisle. Ruská média se tohoto výroku chopila a vyložila ho po svém. České tajné služby by se proto měly mít na pozoru.

Podívejte se, co Zemanova slova v čínské televizi způsobila v Rusku. Velký kritik prezidenta zároveň vyzývá tajné služby, aby...
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Ještě před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze poznamenal prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi, že předchozí pravicová vláda fungovala v područí EU a USA, zatímco vláda současná se chová nezávisle a formuje nezávislou zahraniční politiku. Co tím myslel, prezident naznačil už v minulosti, když přebíral ruské informace o situaci na Ukrajině, když kritizoval protiruské sankce a tak podobně.

V Rusku je prezident Zeman vnímán jako západní obhájce prezidenta Putina a tuto roli si podle všeho uchoval i nyní. „Ruskojazyčný mediální prostor je ohlasů na Zemanovo vystoupení pro čínskou televizi doslova plný. A objevuje se tu mnoho pozoruhodných titulků. Např. Zeman: Česko odešlo od USA a EU, USA ztrácí kontrolu nad zeměmi EU, Miloš Zeman: Vliv USA na Česko již neexistuje, Znovu nezávislá země – hlava ČR se vyjádřila o osvobození od tlaku USA a EU,“ upozorňují autoři v textu pro Respekt.cz.

Je proto dobře si připomenout, že zásadní dokumenty České republiky praví, že garantem bezpečnosti v našem evropském kulturním okruhu je spolupráce se Spojenými státy. Prezident Zeman to však zjevně vidí jinak. Ruským médiím dal znovu možnost představit ho jako srdnatého odpůrce Spojených států.

„Pro českou bezpečnostní politiku z toho plyne jednoznačný závěr – na Pražském hradě prokazatelně sedí hlava státu, která nehájí zájmy naší republiky. Ostatní ústavní činitelé by se tak vůči němu měli začít chovat. První krok je nasnadě. Vláda by měla zadat bezpečnostním složkám, aby prověřily, kteří lidé napojení na které vlivy působí na prezidenta a jeho kancelář,“ uzavírají analytici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…