Podívejte se, co chystá nová koaliční smlouva

14.12.2012 7:48

Vládní koalice připravuje další úsporná opatření. Jedním z nich je třeba snížení přídavků na děti a zavedení zápisného pro všechny vysokoškoláky od září 2013. Další zásahy do peněženek prý vláda nechystá, v průběhu tohoto volebního období už nehodlá zvýšit daně ani lidem, ani firmám.

Podívejte se, co chystá nová koaliční smlouva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Informace o konkrétních krocích přinesl server Novinky.cz. Změny uvedené v pracovním návrhu nové koaliční smlouvy mezi ODS, TOP 09 a LIDEM se dotknou nejvíce mladých lidí - studentů a mladých rodin s dětmi. Vláda chystá zápisné, které by se mělo pohybovat mezi pěti až šesti tisíci ročně. Zkrátit chce také přídavky na dítě, které jsou omezeny pro rodiny, které mají příjem nižší než 2,4násobek životního minima. Tento limit by se měl zpřísnit.

Méně lůžek, ale můžete si připlatit za nadstandard

Vládní koalice plánuje rozšiřovat projekt nadstandardní péče. I přes kritiku nemocnic i politické opozice chce trvat na tom, aby došlo k restrukturalizace lékařské péče a snížení počtů lůžek.

Školská reforma počítá se sloučením některých veřejných vysokých škol. Větší váhu by mělo získat bakalářské studium, ze kterého se má "stát uzavřený celek".

Novinkou bude tzv. job-sharing

Koalice chce podporovat tzv. práci na zavolanou pro důchodce, studenty a ženy v domácnosti, šlo by o krátkodobé záskoky. Umožněn by měl být i tzv. job-sharing, kdy je jedno pracovní místo sdíleno více zaměstnanci, kteří sami rozhodují o dělení pracovní doby.

Smlouva nezapomíná ani na sKartu. "Vláda zajistí dobrovolné využívání sKarty s výjimkou příjemců dávek pomoci v hmotné nouzi, u nichž hrozí zneužívání těchto dávek. V ostatních případech bude sKarta povinná jen jako průkaz,“ píše se v textu, který má k dispozici deník Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…