Podívejte se, jak Zeman mluví anglicky o Rusku i Česku. Došlo i na vtip

03.02.2014 8:27

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor americké agentuře Bloomberg. V něm předestřel svůj pohled na současné globální otázky, zejména na vztah evropských zemí k Rusku a současnou krizi na Ukrajině. Své názory prezident shrnul do lapidárního bonmotu, že v budoucnosti bude Evropská unie doplněna o Rusko a bude se rozpínat od Atlantického až k Tichému oceánu.

Podívejte se, jak Zeman mluví anglicky o Rusku i Česku. Došlo i na vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

V rozhovoru prezident nejprve potvrdil americké novinářce, že Česká republika má eminentní zájem na investicích v některých zemích, zejména v Rusku a zemích bývalého SSSR. Podle Zemana je to jediná šance, jak překonat ekonomickou krizi.

Podle Zemana české investice v Rusku doposud představují méně než jedno procento celkových zahraničních investic v ČR, což je naprosto zanedbatelná částka. Na otázku stoupajícího ruského vlivu v regionu prezident odpověděl: „V dlouhodobém horizontu podporuji vstup Ruské federace do Evropské unie.“ Tento názor prezident prezentoval již několikrát v minulosti, ale jedná se podle něj o horizont dvaceti či třiceti let. Podle Zemana to bude ekonomická nezbytnost pro obě strany.

To je však hudba daleké budoucnosti, v dohledné době je podle Zemana především nezbytné, aby mezi Ruskem a zeměmi EU docházelo k intenzivnějším obchodním stykům, které nebudou představovat jen nakupování surovin či jiných výrobků, ale rovněž pohyb kapitálu. „Charles de Gaulle hovořil o Evropě od Atlantiku po Ural, já mluvím o Evropě od Atlantiku po Pacifik,“ zavtipkoval později.

Video s prezidentovým rozhovorem ZDE

Překážkou, která tento rozvoj vztahů komplikuje, jsou podle prezidenta například víza, která představují byrokratickou překážku toku ruských peněz do české ekonomiky v podobě utrácejících turistů.

Redaktorka se jej pak ještě ptala na ruského prezidenta Putina a zajímalo ji, zda se prezident řadí do skupiny považující Putina za nepřítele, nebo za přítele. Podle Zemana je takové dělení velmi jednoduché, zejména s ohledem na komplikovanou ruskou historii. Podle něj není možné posuzovat tuto zemi západními standardy, ale je nezpochybnitelné, že tam snad poprvé v historii probíhají svobodné volby, existuje politická opozice a začínají se objevovat zárodky svobody tisku.    

Anketa

Který (ex)ministr financí je nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 6459 lidí

Následující dotazy směřovaly na současnou krizi na Ukrajině. Prezident Zeman nejprve uvedl, že nechce Ukrajincům poskytovat žádné knížecí rady, pak ale připomněl, že v České republice byla nedávná politická krize vyřešena předčasnými volbami a podobné řešení by prý rozhodně stálo za úvahu i na Ukrajině. „A kdo vyhraje, měl by vést zemi ke světlým zítřkům,“ uvedl prezident.

Na závěr ještě zavtipkoval, když vyprávěl, jak při své návštěvě na Ukrajině před několika měsíci ukrajinské lídry varoval, že politici mají za zemi nejen krátkodobou, ale i dlouhodobou odpovědnost, a to by měli uvážit při definici vztahu země k EU, který se krátkodobě nemusí jevit tak výhodný.

„To máte jako s kouřením,“ reprodukoval prezident svůj rozhovor s ukrajinskými lídry, načež pro ilustraci vytáhl z kapsy krabičku cigaret. „Krátkodobým důsledkem je potěšení, ale dlouhodobým důsledkem je rakovina,“ zakončil s úsměvem svůj výklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…