Podívejte se, jak včera vaši poslanci hlasovali o odsouzení Ruska. A zarmoutili Laudáta. A víte, jak naštval zastánce Ukrajiny profesor Keller?

17.09.2014 9:17

Poslanci včera pokračovali v mimořádné schůzi, jež byla iniciována na popud pravicové opozice, která chtěla vysvětlit postoj premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) k protiruským sankcím Evropské unie. Sobotka opakovaně zpochybnil jejich účinnost, s čímž opozice zásadně nesouhlasí. Za opatrný postup svého předsedy vůči Rusku se včera postavila i většina sociální demokracie, když zejména „díky“ hlasům jejich poslanců nebylo přijato usnesení, jež označilo Rusko za agresora a odsoudilo jeho jednání vůči Ukrajině. Neméně zajímavé bylo hlasování českých europoslanců ve Štrasburku o asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU, když jako jediný ze socialistické frakce hlasoval proti český Jan Keller.

Podívejte se, jak včera vaši poslanci hlasovali o odsouzení Ruska. A zarmoutili Laudáta. A víte, jak naštval zastánce Ukrajiny profesor Keller?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovně

Anketa

Jste pro radikální omezení migrace do Evropy?

98%
2%
hlasovalo: 22207 lidí

Poslanci se včera shodli na tom, že by se situace na Ukrajině měla řešit diplomatickou cestou a výsledná dohoda by měla respektovat svrchovanost a územní celistvost této země. Zároveň sněmovna vyzvala vládu, aby při jednáních o postupu EU vůči Rusku udělala maximum pro ochránění hospodářských a bezpečnostních zájmů České republiky a v maximální shodě s postojem členských zemí EU.

Pravicová opozice, která soustavně kritizuje kabinet Bohuslava Sobotky za jeho lavírování a zpátečnickost vůči Rusku, včera utrpěla mírný debakl. TOP 09 se nepovedlo prosadit usnesení, v němž by poslanci uvedli, že pokládají stanovisko premiéra za nešťastné, že poškozuje dobré jméno a důvěryhodnost Česka. Neprošlo ani dřívější usnesení evropského výboru, které v něm prosadili lidovci společně s TOP 09. Výbor odsoudil agresivní chování Ruska vůči Ukrajině a požadoval po vládní koalici, aby hájila české bezpečností zájmy ve shodě se západními demokraciemi. Plénum sněmovny tento názor však nesdílelo.

Kdo jak hlasoval o návrhu usnesení ve znění Poslanecká sněmovna odsuzuje pokračující agresivní chování Ruska ve vztahu k Ukrajině". Podívejte se jméno po jménu ZDE.

Proti označení Ruska za agresora se jednoznačně postavili komunisté, kterým sekundovala vládní ČSSD, když jednadvacet jejích poslanců, včetně šéfa výboru pro bezpečnost Romana Váni, hlasovalo proti. Sociální demokraté s komunisty postupovali ve shodě i při následném hlasování o výzvě vládnímu kabinetu, aby postupoval v souladu se západními demokraciemi. Většina poslanců za KSČM a ČSSD se v hlasování zdržela. Jediný sociálně demokratický poslanec, který zvedl ruku pro, byl Václav Klučka. Návrh o šest hlasů neprošel.

Vykládejte něco občanům této země 

Postoj členů dolní komory Parlamentu velice zklamal předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta, který si těsně po skončení hlasování vzal slovo. „Dámy a pánové, na jedné straně vítám to, že nám koalice umožnila, aby se vůbec o tomto bodu jednalo, na druhou stranu s politováním konstatuji, že věci, které byly bazální a kterých se držela česká demokracie po roce 1989, jste minimálně v posledním bodě hlasování zpochybnili a že jste vedle premiéra vyslali další hrozně špatný signál směrem k Evropské unii a k Severoatlantické alianci. Je mi to líto, ještě chtějte něco občanům této země vykládat,“ pronesl od řečnického pultíku.

Hlasování v europarlamentu 

Za zmínku jistě stojí i včerejší hlasování českých zástupců na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku, kde byla odsouhlasena asociační dohoda mezi Evropskou unií a Ukrajinou, na jejímž základě se prohloubí politické přidružení a ekonomická integrace mezi EU a Ukrajinou a dojde k vzájemnému volnému přístupu na trhy smluvních stran. Ke sto dvaceti dvěma europoslancům, kteří chtěli dohodě vystavit červenou, se přidali i tři čeští komunisté, šéf euroskeptické strany Svobodných Petr Mach a sociálnědemokratický profesor Jan Keller, který dlouhodobě kritizuje postup Západu vůči Rusku. Ze Strany evropských socialistů jako jediný zvedl ruku proti. 

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…