Podivné hlasování na Eurovizi, kde vyhrála Ukrajina. Celkem u šesti zemí, Rumunsko si stěžuje

16.05.2022 22:30

Nad vítězstvím ukrajinské skupiny Kalush Orchestra v mezinárodní pěvecké soutěži Eurovize panují velké rozpaky. Rumunská televize se ohradila proti rozhodnutí organizátora klání, který anuloval hlasy rumunské poroty kvůli údajným nesrovnalostem a přidělil je ukrajinské hudební skupině Kalush Orchestra. Ta o víkendu finále letošního ročníku klání Eurovize vyhrála. Informovala o tom agentura EFE, podle níž anulování hlasů rumunské poroty nebylo jediné, informují o tom Novinky.

Podivné hlasování na Eurovizi, kde vyhrála Ukrajina. Celkem u šesti zemí, Rumunsko si stěžuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rumunská vlajka

„Překvapilo nás, že výsledek hlasování rumunské poroty nebyl započítán,“ oznámila rumunská televize TVR v neděli v prohlášení. Uvedla rovněž, že od pořadatele soutěže z Evropské vysílací unie (EBU) nedostala vysvětlení tohoto kroku.

Původní zdroj ZDE.

Rumunská porota dala maximální počet bodů (12) soutěžícímu z Moldavska, ale EBU rozhodla její hlasování anulovat a přidělila všech dvanáct bodů Ukrajině. To u některých Rumunů vzbudilo podezření, že anulování bylo záměrné, aby vyhrála Ukrajina, uvedla EFE.

Rumunská televize si rovněž stěžuje, že rumunské moderátorce večera byl odepřen vstup do hlavního vysílání Eurovize, aby mohla ohlásit rumunské hlasování.

EBU v noci ze soboty na neděli v prohlášení uvedla, že zaznamenala určité nesrovnalosti v hlasování šesti zemí ve druhém semifinále a finále. Nesdělila ale, o které země šlo. Podle serveru Romania-Insider šlo kromě Rumunska o Ázerbájdžán, Gruzii, Polsko, San Marino a Černou Horu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…