Podle Atén dluží Německo Řecku za okupaci 279 miliard eur

07.04.2015 9:17

Podle náměstka řeckého ministra financí Dimitrise Mardase dluží Německo Řecku v reparacích za nacistickou okupaci z druhé světové války téměř 279 miliard eur (7,6 bilionu Kč). Mardas to dnes řekl před parlamentní komisí sestavenou nynější řeckou vládou premiéra Alexise Tsiprase, která se má německými reparacemi zabývat.

Podle Atén dluží Německo Řecku za okupaci 279 miliard eur
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Emotivní kampaň požadující válečná odškodnění je v Řecku vedena již několik desetiletí jak vládami, tak i občany. Atény ale doposud nebyly s to vyčíslit celkové nároky.

Tsipras obviňuje Německo za utrpení, kterému musí Řekové čelit v návaznosti na jednání mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli ohledně splácení úvěrů.

Parlamentní výbor vzniklý před několika dny se zabývá také otázkou splacení takzvané okupační půjčky, kterou bezúročně získalo nacistické Německo od řecké centrální banky. Podle Mardase její nynější hodnota je 10,3 miliardy eur (282,7 miliardy Kč).

Německo veškeré snahy o odškodnění odmítá s tím, že své závazky v minulosti již splnilo. Například v roce 1960 zaplatilo Aténám 115 milionů německých marek (nyní 60 milionů eur). Požadavek Atén je podle německé vlády jen snahou odpoutat pozornost od vážných finančních problémů, kterým země čelí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…