Podle NKÚ ROP Jihozápad umožnil nemocnicím nákupy až za 12násobek cen

12.01.2015 11:38

Nákupy vybavení až za 12násobek skutečných cen umožnil zdravotnickým zařízením Regionální operační program Jihozápad (ROP). Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), oznámila dnes ČTK mluvčí NKÚ Olga Málková. Nemocnice také podle úřadu neoprávněně slučovaly nákupy levnějších věcí, aby dosáhly na dotace. ROP Jihozápad spravuje evropské dotace v Jihočeském a Plzeňském kraji. NKÚ proto podal oznámení o podezření na porušení rozpočtové kázně.

Podle NKÚ ROP Jihozápad umožnil nemocnicím nákupy až za 12násobek cen
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

NKÚ prověřoval dotace za roky 2007 až 2013, a to pro Nemocnici České Budějovice, Nemocnici Tábor, Privamed Plzeň a Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje. "Regionální rada (ROP Jihozápad) špatně nastavila indikátory, které měly mimo jiné sloužit k hodnocení projektů a stanovení optimálních rozpočtů. Hodnoty neodpovídaly reálným cenám. Například při nákupu vybavení jednotky intenzivní péče v Nemocnici Tábor by optimální cena byla podle indikátorů rady téměř 260 milionů korun. Skutečná cena ale činila 21 milionů," uvedla Málková. Vyjádření nemocnic ČTK zjišťuje.

Ceny nakupovaných přístrojů se lišily až o stovky procent

Vedení ROP tedy podle Málkové nemohlo vyhodnocovat, jestli byly investice ve zdravotnických zařízeních opravdu efektivní. Různé nemocnice pak nakupovaly stejné přístroje za ceny, které se lišily až o stovky procent.

"Společnost Privamed Plzeň třeba pořídila lůžkový monitor vitálních funkcí za téměř 175.000 korun, zatímco Nemocnice Tábor koupila obdobný přístroj za více než 541.000," sdělila mluvčí NKÚ. Při pořizování anesteziologického přístroje zase Privamed zaplatil 757.000 korun, kdežto táborská nemocnice o zhruba polovinu více. "V případě výstavby zdravotnických zařízení byla cena za metr krychlový u jednotlivých příjemců až o 53 procent vyšší, než stanovuje vyhláška," doplnila.

Zdravotnická zařízení rovněž podle kontrolorů spojovala nákupy levnějšího vybavení do větších celků, aby mohla získat dotace. "Z dotací z operačního programu mohli příjemci nakupovat vybavení s cenou nad 40.000 korun. Jenže některá kontrolovaná zařízení za evropské peníze pořídila například nábytek, počítače a další vybavení za téměř 8,8 milionu, aniž by zmíněný limit splnila," uvedla Málková. Regionální rada dotace proplatila, ačkoli se podle pravidel operačního programu jednalo o nezpůsobilé výdaje, uvedl NKÚ.

Už loni dostal exšéf rady ROP Jihozápad podmíněný trest

Nejedná se o první problém ROP Jihozápad. Předloni uložil pražský městský soud tříleté podmíněné tresty bývalému šéfovi rady ROP Jihozápad Jiřímu Trnkovi a jeho podřízenému Martinu Půlpytlovi. Podle verdiktu zasahovali do schvalování a hodnocení výběru projektů a žádostí o dotace. Vrchní soud v Praze pak loni Trnkovi podmínku potvrdil, Půlpytla obžaloby zprostil. Trnka a Půlpytel čelí ještě další žalobě, podle které umožnili obcházet systém pro hodnocení projektů. Loni sice rozhodl soud, že nešlo o trestný čin, ale žalobkyně se odvolala.

I další regionální operační programy měly problémy s předpisy i s porušováním zákonů. Loni například poslal soud na pět let do vězení za korupci exředitele úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Dalších šest lidí dostalo v kauze podmíněné tresty. V současnosti soudy a policie řeší další případy týkající se ROP Severozápad, ale i ROP Severovýchod.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…