Podle Zemana je nad jménem nového šéfa generálního štábu shoda

15.10.2014 20:30

Na jméně nástupce Petra Pavla v čele generálního štábu panuje podle prezidenta Miloše Zemana obecná shoda. Kdo by se jím měl stát, ale uvést nechtěl. Zeman to řekl při dnešním rozhovoru s ČTK. Nový šéf generálního štábu podle něj do konce roku znám nebude.

Podle Zemana je nad jménem nového šéfa generálního štábu shoda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne vítězství na pražském vrchu Vítkov

Pavel byl nedávno zvolen do čela Vojenského výboru NATO, ve funkci náčelníka generálního štábu skončí příští rok v červnu. Se Zemanem již o svém nástupci jednal, stejně jako ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Toho Zeman na Pražském hradě přijal v úterý.

Jmenování bude zřejmě otázkou měsíců

"Nemám svého favorita, protože přeci jenom generálský sbor neznám tak důkladně, abych předstíral nějaké preference," řekl Zeman. "Nicméně jsem velmi rád, že zatím existuje obecná shoda na novém náčelníkovi generálního štábu," dodal.

Jeho jmenování je podle něj otázka spíše měsíců než týdnů a tento rok pravděpodobně ještě nebude. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident na návrh vlády.

Pavel při návštěvě Hradu před dvěma týdny Zemanovi navrhl tři možné kandidáty. Po setkání s prezidentem řekl, že se domnívá, že jeho nástupce bude vybrán z navrhovaného okruhu. Zeman se ale se všemi chce nejprve potkat.

Pavel byl do čela vojenského výboru, druhé nejvyšší vojenské funkce v NATO, zvolen 20. září jako první zástupce z východoevropských členských zemí. Funkce by se měl ujmout 26. června. Pozici náčelníka generálního štábu chce svému nástupci předat pravděpodobně 29. května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…