Podle Zemana letos Čína v Česku investuje 95 miliard korun

29.03.2016 12:40

Čínské investice v Česku jen v letošním roce podle prezidenta Miloše Zemana dosáhnou 95 miliard korun. Automobilka Škoda pak v Číně během pěti let investuje 60 miliard korun. Zeman to dnes řekl po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na Pražském hradě. Přeje si, aby se Česká republika stala vstupní branou Čínské lidové republiky do Evropské unie.

Podle Zemana letos Čína v Česku investuje 95 miliard korun
Foto: Hana Brožková - KPR
Popisek: Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching

„Jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil, je to jenom na tento rok 95 miliard korun,“ uvedl Zeman, který je rád, že investice směřují i opačným směrem. Vedle automobilky Škoda zmínil také investice českého leteckého průmyslu. Konkrétní obchodní smlouvy se budou podepisovat ve středu na Žofíně.

Ve svém prohlášení český prezident vedle „skvělých obchodních vztahů“ vyzdvihl také osobní přátelství, které ho pojí s čínským prezidentem. Tomu se v nadsázce omluvil za to, že nemá Bílý dům nebo funkční zlatý kočár, kterým by ho svezl Prahou. Narážel tak na návštěvy Si Ťin-pchinga ve Spojených státech a Británii.

Aby byla ČR klidným přístavem pro čínské lodi

„Závěrem bych popřál, aby slovy našeho premiéra Bohuslava Sobotky se Česká republika stala vstupní branou pro Čínskou lidovou republiku do Evropské unie, a sám bych dodal, aby byla klidným přístavem, do kterého se budou vracet po nejrůznějších bouřích čínské lodi, aby tam nalezly přátelské přijetí,“ poznamenal také Zeman.

Obě hlavy států dnes na Hradě podepsaly smlouvu o strategické spolupráci mezi Českem a Čínou. Ministři české vlády se svými čínskými protějšky podepsali také memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…