Podle Zemana sestřelení ruského letadla Tureckem jen zhorší atmosféru. Své však řekli i jiní...

24.11.2015 16:10

Sestřelení ruského vojenského letadla Tureckem je podle prezidenta Miloše Zemana příliš radikální opatření, které zhorší atmosféru v oblasti. Prezident to dnes řekl novinářům na velitelském shromáždění české armády. Ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) incident označil za krajně nebezpečný. Jakákoliv pozemní operace Západu v Sýrii je podle něj nyní zcela nemyslitelná.

Podle Zemana sestřelení ruského letadla Tureckem jen zhorší atmosféru. Své však řekli i jiní...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Shromáždění k výročí státního svátku 17.listopadu na Albertově

"Je občas vyslovováno podezření, že Turecko neformálně spolupracuje s ISIL, tedy s Islámským státem, a vzhledem k tomu, že ruské letectvo bojuje proti Islámskému státu, tak samozřejmě toto sestřelení se zdá být až příliš radikálním opatřením, které pouze zhorší atmosféru v dané oblasti," uvedl Zeman.

"Dnešní nešťastný a krajně nebezpečný incident v Sýrii ukázal dvě věci: V tomto regionu je příliš mnoho odlišných zájmů a dosavadní snaha o mezinárodní koordinaci s tím zatím mnoho nenadělala," konstatoval Sobotka. "Pro další jednání o ukončení syrského válečného konfliktu je sestřelení ruského letounu bohužel velmi negativním signálem," uvedl také v prohlášení.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) je sestřelení ruského letadla Turky nejvážnějším varováním, že si mezinárodní společenství musí sednout k jednomu stolu a dohodnout se, jinak nahrává teroristům. "Protože neexistuje jasná dohoda mezinárodního společenství na společné strategii a protože není ani jasně definovaný nepřítel, bojuje tu každý svou vlastní válku podle svých zájmů," uvedl Zaorálek na internetových stránkách ministerstva.

Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg míní, že je spíše zázrak, že se něco podobného nestalo již dříve, když letadla různých států operují ve stejném prostoru. Věří, že si mocnosti dají do budoucna větší pozor a také, že incident nepovede k velkému pnutí mezi Tureckem a Ruskem. Konstatoval také, že ani u Ruska, ani u Turecka si není jistý, jestli bojují proti Islámskému státu.

Turecká armáda dnes ráno nad turecko-syrskou hranicí sestřelila ruské bombardovací letadlo Su-24. Podle Ankary piloti nereagovali na několikanásobné varování a pronikli do tureckého vzdušného prostoru. Rusko to kategoricky popřelo a tvrdí, že letadlo bylo nad Sýrií. Agentura Reuters napsala, že od 50. let jde o první případ tak vážné kolize mezi členským státem NATO a Ruskem. Na žádost Turecka se kvůli tomu odpoledne sejde Severoatlantická rada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…