Podle onkologické kapacity je na tom české zdravotnictví dobře. Špičkovou péči tu dostane kdokoliv, to prý jinde není

03.04.2014 21:28

Česká republika má onkologickou péči na evropské úrovni, a navíc je i plošná, prohlásil v Hyde parku ČT předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Stále prý ale máme co dohánět v komunikaci lékařského personálu s pacienty.

Podle onkologické kapacity je na tom české zdravotnictví dobře. Špičkovou péči tu dostane kdokoliv, to prý jinde není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

„My máme velkou síť onkologických center, kam přicházejí ti nejvážněji nemocní. A ti tu nejnáročnější péči dostanou vždy. Já si myslím, že organizace péče je na evropské úrovni a že některé státy by nám ji mohly i závidět,“ myslí si Vorlíček.

Oproti například USA také poskytujeme kvalitní péči plošně. „Spojené státy americké mají řadu špičkových onkologických ústavů, které jsou nejlepší na světě. To ale neznamená, že se tam mohou léčit všichni. Plošně je na tom Česká republika velmi dobře,“ uvedl.

Kuřáci ať platí víc

Souhlasí s tím, aby byla výše zdravotního pojištění diferencována v závislosti na životním stylu a návycích lidí. „Já s tím strašně souhlasím. A už dlouho to hlásám. K člověku by mělo být přistupováno jako k pojištění automobilu. Člověk by měl mít bonus, pokud se chová dobře. Ten, kdo kouří a chová se rizikově, ať platí víc,“ prohlásil s tím, že by ale byl problém s dokazováním.

Předseda onkologické společnosti také prozradil, že má skeptický postoj k protonovému centru, které bylo otevřeno v Praze. „Od roku 2006, kdy se poprvé mluvilo o výstavbě, naše společnost říkala, že se protonové centrum neuplatní v České republice dostatečně, protože pacientů bude málo, a že spíše potřebujeme peníze na kvalitnější zařízení. Teď se centrum postavilo, má obrovskou kapacitu, ale tu čeští pacienti nenaplní,“ obává se Vorlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…