Podle premiéra Francie jsou prý tamní podniky připraveny více investovat v ČR

09.12.2014 12:18

Francouzské podniky jsou připraveny více investovat v Česku. Na Česko-francouzském ekonomickém fóru v Praze to uvedl francouzský premiér Manuel Valls. Zároveň vyzval české podniky k větším investicím ve Francii. Řekl také, že Francie si přeje, aby ČR vstoupila do eurozóny, euro je prý šance na prosperitu.

Podle premiéra Francie jsou prý tamní podniky   připraveny více investovat v ČR
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

"Já jsem tady proto, abych také vyzval české podniky, aby investovaly ve Francii," uvedl Valls. Podle něj má zahraničí někdy deformovaný pohled na jeho zemi, když vnímá Francii především jako turistickou destinaci a zemi, kde se výborně vaří, a méně jako stát, který je pátou největší ekonomickou mocností světa a druhou v Evropě. Poznamenal, že takové klišé přetrvává, ale francouzská vláda se snaží reformami o změnu.

ČR by měla s Francií více spolupracovat v oblasti energetiky

Ekonomická spolupráce mezi ČR a Francií by se měla podle něj prohloubit především v oblasti energetiky. "Naše země si vybraly jádro, je to tedy svrchované rozhodnutí. Je to také odvětví, kde se dá spolupracovat na velice vysoké úrovni. Já jsem si jistý, že by naše dva státy mohly společně vytvořit skutečně evropské nukleární odvětví," dodal francouzský premiér.

Letošek je prý zlomem ve vzájemných vztazích

Valls i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se shodli, že letošní rok se stal zlomem ve vzájemných vztazích obou zemí. „Zahajujeme novou epochu a vyzývám vás, abyste ji budovali společně,“ řekl Valls. Sobotka poznamenal, že prostor pro ekonomickou spolupráci vidí zejména v oblasti energetiky, strojírenství, výstavby infrastruktury a ve vědě a výzkumu.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl, že Francie je pátý nejdůležitější obchodní partner České republiky a čtvrtý největší zahraniční investor v Česku. Od roku 1993 podle něj Francie v ČR investovala kolem pěti miliard eur, což tvoří 5,2 procenta přímých zahraničních investic v zemi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…