Podle vyšetřování agentury AP zemřelo v mariupolském divadle na 600 lidí

04.05.2022 19:46

Jedním z nejhrůzostrašnějších útoků ruských leteckých sil na Ukrajině bylo rozbombardování činoherního divadla, v němž se ukrývali civilisté, uvádí agentura AP. Ta na základě svého vyšetřování uvádí, že při této tragédii ve skutečnosti zemřelo více lidí, než jaké byly dosud odhady. V budově a jejím okolí zahynulo téměř 600 osob, tedy téměř dvojnásobek do této chvíle uváděného počtu obětí. Na základě výpovědí přeživších by však ani toto číslo nemuselo být zdaleka konečné.

Podle vyšetřování agentury AP zemřelo v mariupolském divadle na 600 lidí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Evakuace civilistů z Mariupolu

K rozbombardování činoherního divadla v Mariupolu došlo 16. března a je vnímáno jako dosud nejsmrtelnější známý útok proti civilistům.

Mnoho přeživších odhadovalo, že v době leteckého úderu mělo v budově útočiště kolem tisíce lidí, přičemž řada svědků – včetně záchranářů – viděla uprchnout nanejvýš zhruba 200 osob.

Vyšetřování podle AP rovněž vyvrací ruská tvrzení, že divadlo zdemolovaly ukrajinské síly, anebo sloužilo jako ukrajinská vojenská základna. Žádný ze svědků neviděl, že by uvnitř budovy operovali ukrajinští vojáci, uvedla agentura, která zároveň některá svědectví nyní zveřejnila.

Asi týden před útokem napsal divadelní scénograf na venkovní dlažbu u předního i zadního vchodu bílou barvou slovo „děti“. Nápisy v azbuce byly tak velké, že byly čitelné i ze satelitů.

V polovině března se v budově tísnilo asi 1 200 lidí, kteří spali v kancelářích, na chodbách, divadelních balkonech a v suterénu, píše agentura. V Mariupolu tou dobou už netekla voda, nefungovala elektřina a nedostávalo se tam jídla. V budově v den útoku podle agentury AP a jejím okolí zahynulo téměř 600 osob.

Agentura analyzovala svá zjištění na základě výpovědí 23 přeživších, záchranářů a lidí, kteří byli důvěrně obeznámeni s jeho funkcí protileteckého krytu. Čerpala rovněž ze dvou sad půdorysů divadla, fotografií a videozáznamů pořízených uvnitř před, během a po osudném dni a také ze zpětné vazby odborníků, kteří metodiku přezkoumali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…