Podmínkou pro přijetí Srbska do EU je dialog s Kosovem, prohlásil Nečas

17.12.2012 15:07

Česká republika podporuje integraci Srbska do Evropské unie, ale za klíčovou podmínku považuje přímý dialog mezi Bělehradem a Prištinou. Po pondělní schůzce se srbským protějškem Ivicou Dačičem v Bělehradě to prohlásil český premiér Petr Nečas. Dačić s Nečasem se během jednání také shodli na tom, že politický a hospodářský potenciál vzájemných vztahů je veliký, Česko se chce v této balkánské zemi ucházet o řadu investičních projektů. Informuje ČTK.

Podmínkou pro přijetí Srbska do EU je dialog s Kosovem, prohlásil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Jsme připraveni srbské úsilí (o evropskou) integraci nejen politicky podporovat, ale také nabízíme i pomoc a zkušenost s vyjednáváním o vstupu do Evropské unie," řekl Nečas. Připomněl, že pro Česko je jednou z priorit rozšíření EU o země západního Balkánu, což bude pro tento region znamenat stabilitu a prosperitu.

Česko je největší zastánce srbského členství v EU

Dačić v této souvislosti poděkoval Praze za diplomatickou podporu a zdůraznil, že Česko patří v Bruselu k největším zastáncům možného srbského členství v EU.

"Jsme si také plně vědomi toho, že kvalita přímého dialogu mezi Bělehradem a Prištinou nezávisí pouze na srbské straně, k dialogu musí být dva," řekl český premiér o podmínce, která otevírá Srbsku dveře do evropského bloku. Zároveň ocenil pokrok, kterého Priština a Bělehrad v posledních měsících dosáhly.

Nečas do Srbska přijel podpořit české firmy

Dalším tématem schůzky Nečase s Dačičem byly hospodářské otázky. České společnosti se zajímají o investice do srbské energetiky a infrastruktury, například o modernizaci a elektrifikaci železniční tratě mezi městy Niš a Dimitrovgrad. Důležitost vzájemných vztahů zdůraznil Nečas i tím, že ho do Srbska doprovází zhruba pět desítek podnikatelů.

Na programu návštěvy Bělehradu je mimo jiné schůzka s prezidentem Tomislavem Nikoličem, s předsedou Národní skupštiny, srbského parlamentu, Nebojšou Stefanovičem a bělehradským primátorem Draganem Djilasem. Nečas se v závěru dne spolu s Dačičem zúčastní podnikatelského fóra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…