Podnikatel Petr Mach žádá odškodnění, část jeho spisu se prý ztratila

09.02.2015 9:11

Někdejší šéf fotbalového klubu AC Sparta Praha Petr Mach podal koncem minulého týdne žalobu na Ministerstvo spravedlnosti, ve které žádá o náhradu ve výši 3,5 milionu dolarů (s úroky až 100 milionů korun), protože Česko podle něj nevydalo švýcarským žalobcům všechny dokumenty z jeho spisu. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Ve spisu u Obvodního soudu pro Prahu 2 údajně část dokumentů chybí, další část je prý zfalšovaná. Ve Švýcarsku Mach inicioval vyšetřování vytunelovaní svých účtů v bankách UBS a Credit Suisse.

Podnikatel Petr Mach žádá odškodnění, část jeho spisu se prý ztratila
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Hledané dokumenty mají podle Macha dokazovat neoprávněné výběry a manipulaci s Machovým účtem v letech 1996 a 1998 v bance UBS a později v Credit Suisse v řádu milionů dolarů, uvádějí LN. Na tyto operace navazovaly machinace na jeho účtech v letech 2001 až 2003, kdy byl ve vězení, tvrdí Mach. V souvislosti s pří o dokumenty skončil podle deníku na ministerstvu úředník Pavel Bednařík.

Mach věří, že jeho účty někdo využil k praní peněz z privatizací velkých českých podniků. Případ vyšetřuje od roku 2011 prokuratura v Curychu. O vydání dokumentů žalobci požádali v rámci institutu mezinárodní právní pomoci.

U české justice Mach s žádostí o odškodnění nepochodil

Mach u českých soudů nepochodil s žádostí o náhradu kvůli údajným škodám způsobeným nezákonným trestním stíháním z konce 90. let ve výši půl miliardy korun. Loni jeho stížnost odmítl Ústavní soud. Ve stížnosti poukazoval na porušení svých základních práv, zejména práva na spravedlivý proces. ÚS ale nenašel důvod k zásahu.

Mach se do problémů dostal v druhé polovině 90. let. V lednu 1998 jej policisté kvůli koupi luxusního vozu BMW v Německu obvinili z celního úniku a pojišťovacího podvodu. Nakonec jej odsoudili za krácení daní a cla k pěti letům vězení a pokutě 300.000 korun. Z věznice se dostal po odpykání poloviny trestu. V dalším procesu čelil obvinění z údajného podvodu. Vrchní soud v Praze ho ale v roce 2008 definitivně osvobodil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…