Podnikatel chce od státu odškodnění 200 milionů. Takto reaguje ministerstvo

28.06.2014 11:50

Podnikatel Ondřej Hradil, jenž byl stíhán v kauze podniku Kovohutě Břidličná, požaduje po státu 200 milionů korun za to, že mu stát zablokoval jeho akcie z tohoto podniku a on s nimi nemohl disponovat. Přitom údajně byl v kontaktu se zájemcem o koupi. Informuje o tom deník Právo. Ministerstvo spravedlnosti upozorňuje, že k vyplacení případného odškodnění vede ještě velmi dlouhá cesta.

Podnikatel chce od státu odškodnění 200 milionů. Takto reaguje ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Hradil působil v pozici generálního ředitele Kovohutí Břidličná a v polovině devadesátých let byl spolu s dalšími osobami obviněn z nezákonného ovládnutí kovohutí. V roce 2000 se firma ocitla v konkurzu a dnes už neexistuje. Hradil tvrdí, že měl v jistou dobu možnost prodat akcie firmy, ale vzhledem k tomu, že mu byly obstaveny, nemohl tak učinit, čímž mu měla vzniknout škoda 200 milionů korun.

Ministerstvo spravedlnosti připouští, že k obstavení majetku došlo, ale prokázat vinu státu podnikateli zabere ještě dost práce. „Existence odpovědnostního titulu není jediným předpokladem pro vznik odpovědnosti státu, poškozený musí ještě prokázat vznik a intenzitu tvrzené újmy a vztah příčinné souvislosti mezi údajnou újmou a škodní událostí,“ poznamenala mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová.

Sluší se dodat, že v roce 2012 soud Hradila i další obviněné osvobodil s odůvodněním, že ze sporných transakcí se nepodařilo prokázat snahu o obohacení u obviněných. Vše bylo činěno ve prospěch společnosti. Alespoň tak to stojí v jednom z rozsudků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…