Podnikatel kápnul božskou, ukázal na Pospíšila. A v Praze už se hnuly ledy

29.06.2022 12:15

Kauza skupiny kolem bývalého náměstka primátora Hřiba Petra Hlubučka a podnikatele Michala Redla může nabrat na obrátkách díky svědectví Pavla Dovhomilji. Podnikatel, který měl ve skupině přezdívku Gucci se rozhodl spolupracovat s policií a vypovídat. A nejen s policií, ale taktéž s Jankem Kroupou.

Podnikatel kápnul božskou, ukázal na Pospíšila. A v Praze už se hnuly ledy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí
Ve velkém článku na webu Seznam Zprávy tak popisuje dělení profitu z akcí skupiny. Kromě již známých tváří do ní přidává i volebního manažera TOP 09 Jiřího Fremra, který měl být na úrovni Michala Redla.

A přitom zmiňuje i europoslance Jiřího Pospíšila, bývalého ministra spravedlnosti a předsedu „topky“. Fremr měl být jeho blízkým spolupracovníkem a tvůrcem zákulisní dohody s Michalem Redlem. Dohoda mezi podnikateli stojícími za TOP 09 (Fremr) a STAN (Redl) měla dělit vliv v městských firmách.

„Takové věci se dějí po každých volbách. Potkají se lidé, domluví se na tom, kde je čí sféra vlivu, rozdělují se pozice v městských firmách. Kdo si kde sedne, kdo obsadí jaké představenstvo a jakou dozorčí radu,“ vypovídá Dovnomilja.

Kroupovi prý vše řekl ještě předtím, než se po návratu z Chorvatska přihlásil policii a začal s ní spolupracovat.

Jedním z klíčových kroků bylo obsazení funkce finančního ředitele pražského dopravního podniku. Jmenování slovenského manažera Mateje Augustína měl navrhnout Redl, ale Fremr to musel odsouhlasit.

Zájmy TOP 09 měl v dopravním podniku hájit člen dozorčí rady Marek Doležal. Ten také v radě navrhl Augustínovo jmenování.

Fremrovu roli Kroupův článek popisuje i historkou z „monitorovaných večírků“. Tam mu měl Redl zpívat na hudbu skupiny Kabát: „Já ti říkám, Jirko, žádný strachy, když přijdem do Prahy, můžem krást“.

CELÝ ČLÁNEK ZDE:

Kroupovi pak „Gucci“ vykládal, jak Fremr chodil do onoho bytu pravidelně a jak to všechno popíše policii. Právě v tom podle Kroupy může být jeho svědectví klíčové, hovoří totiž o penězích, které si v bytě měli Fremr s Redlem předávat. Policie podle Kroupy natočila dělení peněz, ale nevěděla, na co byly.

Právě peníze pak ale podle podnikatele stály za koncem spolupráce. Fremr se podle něj „nechtěl dělit“.

Fremrovi, který neměl žádnou funkci, prý „výtlak“ (tak se ve skupině říkalo politickému vlivu) dával jeho vztah s Jiřím Pospíšilem, lídrem hnutí Společně pro Prahu, které v roce 2018 usedlo do magistrátní koalice.

Dovhomilja sám prý Pospíšila nikdy neviděl, ale Fremr prý vždy vystupoval jeho jménem. Dokonce označil Fremra za Pospíšilova „consigliere“. Podnikatel tvrdí, že tvůrci „skupiny“ byli Hlubuček a Pospíšil, a jejich spřátelení podnikatelé jejich dohodu pouze uváděli v život.

Hovořil o schůzce ve Španělsku či v Itálii, kde se měli všichni čtyři dohodnout. Kroupa prý získal další svědectví, potvrzující schůzky v Itálii.

Jiří Pospíšil to ale popírá.

Pospíšil vrací úder: Novinář zaslepený touhou po senzaci

„Připadá mi ale přinejmenším zvláštní, že obviněný Dovhomilja nejprve podá mnohahodinovou výpověď novináři a teprve poté se vydá vypovídat na policii. Podobnou situaci i se stejným obsazením jsme zažili už v případě kauzy Budišov,“ připomíná jeden z největších novinářských trapasů Janka Kroupy.

CELÉ VYJÁDŘENÍ JIŘÍHO POSPÍŠILA

„Někteří kvůli této výpovědi skončili ve vězení, aby se pak po letech ukázalo, že svědek lhal a novináře zaslepila touha po senzaci,“ přešel do protiútoku. Pak připomněl, že byl ministrem spravedlnosti, který se podílel na očistě justice.

Přesto však byl Jiří Pospíšil vyzván primátorem Zdeňkem Hřibem, aby na základě „info z médií“ okamžitě rezignoval na všechny magistrátní funkce, co má. Společné dovolené s „hlavou skupiny Dozimetr“ jsou podle Hřiba „šokující a nepřijatelná“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…