Podnikatelský předák Bábek: Nouzový stav je namířen proti občanům. Vláda chtěla prostor pro své kšefty

10.12.2021 12:03

Předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek byl hostem pořadu Stanislava Novotného O čem se mlčí. Hlavním tématem bylo, proč vláda likviduje české podnikatelské prostředí a na druhé straně neomezuje zahraniční nadnárodní korporace.

Podnikatelský předák Bábek: Nouzový stav je namířen proti občanům. Vláda chtěla prostor pro své kšefty
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Radomil Bábek a Stanislav Novotný v pořadu O čem se mlčí

Podnikatelské odbory, jichž je Bábek předsedou, vyzvaly vládu i poslance, aby okamžitě zrušili nouzový stav, protože ho prý nepotřebujeme. Ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice mají podle Bábka dost pravomocí, nástrojů a možností, aby byla pandemie pod kontrolou. Podmínky nouzového stavu jsou podle odborů diskriminační.
 
„Kdybychom nouzový stav zažívali poprvé, asi bych zvažoval, jak příkře se budu k vládě vyjadřovat, ale protože jej zažíváme již poněkolikáté, a především už jsme si zažili téměř dva roky různých covidových kvazi-opatření a vládních kvazi-snah s tím něco udělat, tak dneska můžeme říct jasně, že nouzový stav je opatření pro vládu, nikoliv pro občany, a naopak je namířen proti občanům,“ uvedl ostře Bábek.
 
 
Nouzový stav je podle něj čistě opatřením, které si vytvořila tato vláda, aby měla prostor ještě na konci svého období dělat svoje kšefty a aby si mohla podepisovat smlouvy jaké chce a aby mohla likvidovat české podnikání.
 
První, co Podnikatelské odbory napadlo při vládních opatřeních v březnu 2020, bylo, že to vypadá, jako když se chystá přerozdělení trhu. „Dnes bych neřekl, že to tak vypadá, dneska tvrdím, že tomu tak je,“ říká Bábek.
 

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí
Přerozdělení prý ale nemusí fungovat tak, že ti velcí skoupí ty malé. 
 
„Stačí, když jsou ti malý zlikvidováni nebo je jejich obchodní síla výrazně zmenšena,“ říká. Nyní prý máme klasický příklad obchodního boje, když vláda zavřela vánoční trhy, takže malí výrobci českého tradičního zboží nemají kde prodat své zboží a mohou zkrachovat. „A my půjdeme kupovat dárky do velkých supermarketů a hypermarketů a tam jsou ty čínské dárky. Místo kameninového hrnku, který vyrobily české ruce paní třeba ze Šumavy, jdeme a koupíme si čínské zboží v supermarketu,“ říká.
 
„Kdyby ve vládě seděli úplní pitomci s IQ 80, tak bych řekl: Chudáci, to se teda spletli, to udělali chybu. Jenže oni to jsou lidé vesměs s IQ přes 120 a neudělali chybu, ale je to zlý úmysl a mám jim to za zlé a tvrdím, že jsou to lumpové,“ uzavřel Bábek. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…