Podporovatelka Klinikářů proti „strážcům“ prázdných domů. Strhla se rvačka. Anarchisté už si domy značkují

01.02.2021 20:30

Podporovatelka zrušeného sociálního centra Klinika novinářka Apolena Rychlíková zaútočila v diskusi na stránku Prázdné domy. Stránka totiž pomohla majiteli zabezpečit nemovitost a vyhnat lidi, kteří ji obsadili, a dokonce založili požár. „Co to je za řešení? Ti lidé, kteří tam chodili, velmi pravděpodobně neměli kam jít,“ napsala do diskuse. Prý neznají realitu. Hrozí v Praze obsazování budov squatery?

Podporovatelka Klinikářů proti „strážcům“ prázdných domů. Strhla se rvačka. Anarchisté už si domy značkují
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Dům na Seifertově ulici, o který se zajímají "klinikáři"

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Jsou to již více než dva roky, co bylo exekutorem vyklizené autonomní sociální centrum squat Klinika. Potom, co klinikáři zanechali úklidové službě velkou porci práce, tak dva roky nebyli slyšet. Nyní ovšem plánují s dalšími squatery další akci. 12. ledna sdílela Anarchistická federace tuto výzvu, doplněnou o video, ve kterém tvrdí, že je „na čase obsadit nové Kliniky a nové Milady a nové Ladronky“ a „vrátit tak městu to, co mu stát násilně vzal“.

„V obsesi vlastnit majetek bez ohledu na jeho použití byla zničena místa pro sociální spravedlnost. Je proto třeba vytvářet nové otevřené domovy pro dobrovolné aktivity překračující hranice ideologií i tržního světa,“ tvrdí anarchisté. A na videu je vidět, jak v rytmu techna vylepují nápisy jako „Obsaď a žij“ nebo „Vyvlastnit!“ či „Nenechme prázdné domy prázdným lidem“.

Jak jsme již psali, tak tuto výzvu, nazvanou „Ukažme si na prázdné domy“ převzalo i „autonomní sociální centrum“.

Jeden z domů v Praze 3 byl označen nápisem „Obsaď a žij“, spolu s výzvou iniciativy ODS (Opravdu dobré squaty). Kontaktovali jsme předsedu výboru pro územní rozvoj v Praze 3 Matěje Michalka Žaloudka za Zelené. Ten nám sdělil, že ParlamentnímListům.cz vyjádření neposkytuje. Na konkrétní dotaz, zda zapadá případný squat do plánu územního rozvoje Prahy 3, reagoval jen pobaveným „Lol“. Tisková mluvčí radnice Prahy 3 Zuzana Křížková zmínila, že tento objekt není v majetku Prahy 3 a situaci budou monitorovat.

Facebooková stránka Prázdné domy, která upozorňuje na prázdné objekty na území České republiky, přinesla informaci o jiném baráku, a to konkrétně o jednom v Praze 2 v ulici Ječná. Administrátoři stránky parodovali známou hlášku z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje: „Tady na té židli jsme jim říkali: Nenechávej dům ležet ladem... nebo se s toho zblázníš. No a prosím – je to tady“.

Konkrétně šlo o to, že tento bytový dům má majitele z Izraele, kdy je v České republice zastupuje jejich správce. V lednu roku 2017 měl zmizet ze vstupních dveří visací zámek a dům byl po řadu dní nezabezpečený, dokonce došlo k rabování. Iniciativa Prázdné domy tedy nainstalovala nový zámek a pomocí cedulky chtěla sdělit správci, co se stalo. Cedulka však zmizela. „Když přišel na kontrolu, nemohl se dostat dovnitř. Někdo mu obsadil dům!? Šťastnou náhodou se ale vše vysvětlilo, správce děkuje, nevěří svým očím, že takto někdo zabezpečí cizí majetek. Od té doby jsme v kontaktu. Dům má prý v brzké době projít rekonstrukcí. Ale další roky se nic neděje...“ psala stránka dále.

V květnu 2018 byl objekt opět nezabezpečený a správce měl rychle jednat. „Začátkem ledna někdo vykopl okénko do suterénu a skrz schůdky se evidentně znovu leze do objektu. Urgujeme správce. Děkuje. Několik dní ale dům zůstává ve stejném stavu. Hrozba se naplňuje záhy – v domě vzniká požár. Policisté z domu vyvedli čtyři lidi. Tramvaje skoro dvě hodiny vůbec neprojely...“ dodala stránka.

 

?? VLASTNICTVÍ ZAVAZUJE Tady na té židli jsme jim říkali: Nenechávej dům ležet ladem... nebo se s toho zblázníš. No a...

Zveřejnil(a) Prázdné Domy dne Neděle 31. ledna 2021

 

Příspěvek vyvolal spoustu komentářů. Dlouhé diskusní vlákno vyvolala levicová novinářka Apolena Rychlíková, která nechápala urgování majitele. Přijde jí nesympatické a absurdní, když správci stránky Prázdné domy hlídají prázdný dům tak, aby zůstal prázdný a vyhánějí vlastně lidi, kteří neměli kam jinam jít.

Právě Apolena Rychlíková patřila k velkým příznivkyním Kliniky a nenesla libě, když došlo k přestavbě objektu. Rychlíková na sociální síti Twitter neudržela své emoce na uzdě a k tomu, že jde Klinika k zemi, připojila hodně peprný komentář, který o chvíli později smazala. „Tímto děkuji všem zmr*ům, kteří si na stupidním boji proti jednomu svobodnýmu baráku postavili své kulturní, xenofobní, nacionální války a třídní boj naruby. Shořte v pekle,“ nebrala si servítky aktivistka.

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

Zpátky ovšem k jejímu komentáři pod stránkou Prázdné domy. Václav Bára zareagoval na její příspěvek, že je absurdní, když správci pomáhali udržet objekt prázdný. Prý jí příliš nerozumí. „Podle vás by dům, který je v danou chvíli neobydlený, měl být automaticky přístupný bezdomovcům? Myslím, že ten požár je dostatečná odpověď na otázku, proč si někdo chrání svůj majetek,“ zdůraznil.

Zareagovala ovšem i výše zmíněná stránka Prázdné domy. Prý hlídali barák, aby se nezdevastoval. Pokud by ti lidé neměli kam jít, tak by si prý domova vážili, což se ovšem v drtivé většině případů nemá dít. „Po chvíli je z takového domu smeťák a je nebezpečný pro své okolí. A i urgování a upozorňování na stav je řešení, aby se s domem začalo pracovat,“ poznamenal správce stránky s iniciály RK.

Taková odpověď však Rychlíkovou neuspokojila. Prý mají o realitě lidí na okraji společnosti velmi zkreslené představy. Prý si toho domu neváží především majitel. „Jinak mi o tom, jak fungují neobydlené domy, psát nemusíte, já o tom před osmi lety točila. Jen mi to vaše chování přijde v lecčem dost nesympatické,“ dodala.

Následně ještě zareagovala, že to kritizuje jako úplnou stupiditu. Prý jejich aktivitou pouze pomáhají majiteli spekulovat a útočí na lidi, kteří na rozdíl od majitele nemají mít nic a nemají kam jít. „Děláte z nich viníky té situace. Nepochopitelné, že po letech označování prázdných domů dojdete k tomuhle,“ myslí si.

K Rychlíkové se připojila i uživatelka Nina Adlerová. „Skutečně si myslíte, navíc dle předchozích zkušeností s jinými domy, že devastace domu není záměr víc majitelů než lidí bez domova?“ tázala se.

S takovou reakcí se ovšem Prázdné domy nesmířily. Dle nich má novinářka útočný úhel pohledu. Dále prý vnucuje názory, že se z někoho dělá viník. Prý diskuse nemá smysl, jelikož si tu vzájemně nic nevysvětlí. Rychlíková se však nestačila divit a nesouhlasila s tím, že by byla útočná. Prý nemají chodit do veřejného prostoru, když nezvládají kritiku. „Jinými slovy: Problém je ta spekulace, ne lidi, kteří ten dům třeba ze zoufalství zkouší používat a vracet mu (byť třeba ne ideálně) funkci, kterou měl,“ myslí si.

„Problém je spekulace, ale také zbytečná devastace takového domu. Vy považujete za důležitý problém spekulaci a že ti lidé neměli kam jít. Někdo jiný ale považuje za důležité i stav domu. Bude fajn, když budete respektovat i jiné úhly pohledu,“ odpověděly Prázdné domy a dodaly, že Rychlíková nemá chodit do veřejného prostoru, když označuje podobné aktivity za stupidní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…