Podraz na Wollnera jménem Bobošíková! píše „Šafrofórum“. Ale je to jinak: Objevil se jasný důkaz

02.04.2019 7:45

Kdo šíří dezinformace a fake news? Tato obvinění většinou padají na hlavu serverů Aeronet, Sputnik apod., ale je zde obvinění i na server Forum24 Pavla Šafra. Obvinění tentokrát přichází od televize XTV Luboše Xavera Veselého a jde o interview investigativního reportéra Marka Wollnera a moderátorky Jany Bobošíkové. XTV se brání, že osobu moderátora na poslední chvíli opravdu nevyměnili, jak článek na Foru24 naznačoval. A není to zdaleka první případ čiré spekulace ze Šafrova webu...

Podraz na Wollnera jménem Bobošíková! píše „Šafrofórum“. Ale je to jinak: Objevil se jasný důkaz
Foto: Repro XTV
Popisek: Novinář Marek Wollner

Poslední případ se týká interview Marka Wollnera na XTV s Janou Bobošíkovou. Forum24 v článku o něm tvrdí, že Tomio Okamura o investigativním reportérovi šíří lži. „Podle Okamury novinář označil prezidenta republiky Miloše Zemana za zlose*a, šéfa Senátu Jaroslava Kuberu za obecního idiota a předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka za pucfleka. Nic z toho ovšem není pravda a Marek Wollner není autorem ani jednoho výroku. Okamura naschvál zcela zkreslil situaci, která se odehrála v rozhovoru s Wollnerem na internetové televizi XTV,“ píše Vilém Besser. A dále podle všeho tvrdil, že ono interview v XTV mělo původně být mezi moderátorem Lubošem Xaverem Veselým a Markem Wollnerem, ale XTV místo něj do křesla posadila Janu Bobošíkovou.

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

XTV se proti tomu ostře vymezuje: „Forum24 uvádí ve svém článku s názvem ‚Okamura znovu sprostě lže‘ o Marku Wollnerovi. Ten zvažuje žalobu mj.: Wollner navštívil internetovou televizi XTV, kde měl podle informací deníku FORUM 24 poskytnout rozhovor Luboši Xaveru Veselému. Místo něj se proti investigativnímu novináři nečekaně posadila Jana Bobošíková, která zřejmě z dob televizní krize stále k Wollnerovi cítí velkou nevraživost“.

Vzhledem k tomu, že se údajně nejedná o první případ uveřejnění zcela nepravdivé informace, vnímá redakce XTV toto jako cílenou a programovou snahu poškozovat práci řady konkrétních lidí a značky. Tvrzení je podle nich čistá lež, což má dokazovat i snímek z elektronické komunikace s Markem Wollnerem. „Pan Wollner byl prokazatelně informován, že moderátorkou pořadu je Jana Bobošíková. Redakce XTV se chovala korektně od prvotního oslovení Marka Wollnera s prosbou o návštěvu pořadu, zcela stojí za profesionálním výkonem moderátorky a je spokojena s výsledkem sledovanosti,“ vyjadřuje se XTV na svých stránkách.

Celé vyjádření ZDE:

Forum24 už zřejmě stihlo na vyjádření zareagovat, protože článek byl pozměněn. Pokud jsou informace ve vyjádření XTV přesné, byl lehce přeformulován název na „Tomio Okamura šíří o Marku Wollnerovi z České televize šokující lži. Ten zvažuje žalobu“, ale hlavně dotyčná pasáž o Janě Bobošíkové. Nyní se čtenář dočte: „Wollner se zde nečekaně ocitl v debatě se svojí bývalou kolegyní a moderátorkou Janou Bobošíkovou, která se vyprofilovala do sympatizantky nahnědlého politického stylu a xenofobní rétoriky“. Slova o zášti trvající již od časů spacákové revoluce tedy nahradily invektivy naznačující sympatizaci s nacizmem. A zůstalo zde slovíčko „nečekaně“. Ovšem Wollner byl podle zveřejněné komunikace s Andreou Černou, produkční XTV, o tom, že bude zpovídán právě Bobošíkovou, informován. Ono „nečekaně“ zřejmě zbylo z původní verze článku.

Celý článek ZDE:

A není to zdaleka první případ čiré spekulace, která se ukázala jako naprosto nepravdivá. Vilém Besser též nedávno spekuloval, proč režisér Ondřej Trojan neproměnil ani jednu z nominací na Českého lva za svůj historický film Toman. Označil rozhodnutí České filmové a televizní akademie Tomana neocenit za „něco neskutečného“. „Zřejmě v tom svou roli sehrály především názory režiséra, který se netají tím, že nesouzní s politikou prezidenta a premiéra. A to se dnes neodpouští,“ tvrdil.

V článku dále rozvíjel, jak Trojan již při propagaci filmu upozorňoval na podobnost komunistického režimu se současnou politickou situací a za největší viníky nynějšího stavu často označoval dvojici Babiš/Zeman. Trojana pak srovnával s Jiřím Bartoškou, kterému prý kvůli kritice hlavy státu odřekl spolupráci s festivalem ČEZ. A to, že ve filmu hraje Jiří Macháček, také nepomohlo, protože herec a frontman skupiny Mig 21 podpořil Tomáše Kluse v bojkotu Babišových médií.

Jeho spekulace a teoretizování utnul sám Ondřej Trojan, jehož vyjádření Forum24 pod Besserovým článkem zveřejnilo. „Veškeré v článku dovozované teorie spiknutí proti mé osobě jsou nesmyslné nebo minimálně plavou na vodě a já se touto cestou proti nim musím ostře ohradit a vyznění článku v plném rozsahu odmítnout,“ shrnul filmař spekulace. Besser pak provedl sebekritiku a napsal: „Komentář k celé situaci kolem Českých lvů a festivalu ve Slavonicích je pouze dojem autora, který sleduje dění ‚zvenku‘, ale zároveň je za roky, kdy je Andrej Babiš u moci, zvyklý se setkávat s případy, kdy premiérovy dlouhé prsty zasáhly do různých sfér podnikání i osobního života mnohých. Pokud k tomu tentokráte nedošlo, je to pozitivní informace. Ondřeji Trojanovi se omlouvám a doufám, že se kvůli mému komentáři nedostane do nepříjemné situace“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…