Podraz na lidi. Na svoje nesáhli. Šlachta nakopl vládu. Starostové, pozor

12.05.2023 9:52 | Ze sítí

Podrazy a trestání občanů pro svou neschopnost. Vláda Petra Fialy podle hnutí Přísaha opakovaně potvrdila, že na sobě a na svých komplicích šetřit rozhodně nebude. Vládní balíček, který má ozdravit veřejné finance, je podle Šlachty zcela evidentně namířený proti řadovým zaměstnancům, malým a středním podnikatelům, rodinám s dětmi a důchodcům.

Podraz na lidi. Na svoje nesáhli. Šlachta nakopl vládu. Starostové, pozor
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26175 lidí
Návrhy vládní koalice jsou podle Šlachty ve skutečnosti proinflační a za svou bezradnost a neschopnost opět trestá své občany. „Na svoje platy a na svoje lidi, kteří se přiživují na přebujelém úřednickém aparátu, si vláda nesáhla v minulosti, ani teď. Místo toho se nestydí zrušit školkovné, snižovat důchody, zdražit dálniční známky a mlžit okolo snižování dotací...“ reaguje na čtvrteční zveřejnění konsolidačního balíčku vlády předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Za nepromyšlený a škodlivý krok Šlachta považuje také rozhodnutí o zvýšení odvodů OSVČ. „Vždyť na živnostníky nikdo nedoplácí. Podle mne není pravda, že kvůli nízkým důchodům živnostníci hromadně upadají do systému sociálních podpor. To jsou účelově vykonstruované výmysly,“ zdůraznil.

Mgr. Robert Šlachta

  • PŘÍSAHA Roberta Šlachty
  • mimo zastupitelskou funkci

Podrazem na lidi je i zvýšení daně z nemovitostí na dvojnásobek. „Ty peníze totiž nezůstanou v obcích. Část peněz shrábne stát pro sebe!“ upozorňuje dále Šlachta. Argument ministra Stanjury, že i po zvýšení sazby zůstane přínos daně z nemovitosti do státního rozpočtu, ve srovnání s ostatními zeměmi, hluboko pod průměrem, podle něj neobstojí.

I když se vláda tváří, že nezvyšuje daně, není to podle Šlachty pravda: „Léky, vodné, stočné a teplo ministři přesunuli z původních 10 % na 12 %. Jinými slovy – prostě to zdraží.“

Samostatnou kapitolou jsou pak ceny potravin. I když vláda navrhuje přesunout potraviny do nižší skupiny DPH, má tento návrh jedno velké „ale“: „V současné situaci je navrhovaných 12 % DPH u potravin pořád moc vysoké,“ nesouhlasí s vládním plánem Šlachta. Znovu opakuje návrh Přísahy: „My navrhujeme zdanění ve výši 5 %, což lze částečně kompenzovat zvýšením základní sazby na 22 %. K tomu bych ještě doplnil, že ve většině evropských zemí se DPH u potravin pohybuje v rozmezí 5 až 7 %.“

S chaotickým rozhodováním vlády souvisí i fakt, že nemá vypracovaný kontrolní systém vůči obchodníkům. „Kdo si došlápne na obchodníky, aby si nenechávali peníze v maržích, ale aby skutečně potraviny zlevňovali?“ táže se Robert Šlachta. „Přísaha to ve svém návrhu měla,“ dodává Robert Šlachta s tím, že kontrolní mechanismy směrem k prodejcům jsou mimořádné důležité.

„Pokud tento aspekt vláda podceňuje, zaviní to, že se poskládáme na tučné zisky zahraničních obchodních řetězců, které navíc díky šikovné daňové optimalizaci vytáhnou peníze ven z České republiky,“ naráží tím Robert Šlachta na skutečnost, že se současná vláda absolutně nezaměřuje na oblasti ekonomiky, ve kterých se dají vybrat v náš prospěch miliardy. Přísaha navrhuje zvýšit daně z dividend a posílit celní správu a Finanční analytický úřad s cílem, aby se tyto orgány zaměřily na fiktivní vyvádění zisků nadnárodních společností a na kontrolu transmisních účtů.

Hnutí Přísaha je dále toho názoru, že vysoké schodky ve státním rozpočtu nelze kompenzovat jen zvyšováním daní. Okamžitě by se měly udělat razantní škrty na všech ministerstvech: 15 % z provozních výdajů.

Za jedinou světlou stránku vládního balíčku považuje rozhodnutí o nezdanění tichého vína a souhlasí s vyšším zdaněním tvrdého alkoholu a cigaret. „Pivo a víno ale ne!“ uzavírá šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…