Podvod na Ukrajince? „Svrhněte polskou vládu a jdete do EU.“ Šíří se Polskem

26.09.2023 14:22

Podle korespondentky polské veřejnoprávní TVP dostali ukrajinští vládní činitelé v Bruselu zvláštní nabídku. A to od Němců a od Francouzů. Totiž, že pokud jim pomohou svrhnout současnou polskou vládu, tak jim na oplátku pomohou k rychlejšímu vstupu do EU. Prý kvůli tomu, aby Polsko přestalo blokovat úpravu stávajících smluv o přijímání nových členů. Dominika Ćosićová je však skeptická; Francie a Německo prý mají docela jiný důvod, proč chtějí smlouvy změnit.

Podvod na Ukrajince? „Svrhněte polskou vládu a jdete do EU.“ Šíří se Polskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mateusz Morawiecki

V poslední době média odhalují roztržku mezi Kyjevem a Varšavou. Zlou krev dělá například vývoz obilí z Ukrajiny, které je hluboko pod cenou obilí v zemích EU. Evropská komise se rozhodla embargo na zákaz dovozu neprodloužit. Polsko, Slovensko a Maďarsko pak na dovoz obilí z Ukrajiny na jejich trhy uvalily vlastní zákaz.

Na vztahy mezi zmíněnými zeměmi zřejmě nebude mít dobrý vliv ani to, co včera zveřejnila na sociálních sítích Dominika Ćosićová, korespondentka polské veřejnoprávní TVP (Telewizja Polska). „V Bruselu se neoficiálně hovoří o tom, že Německo a Francie údajně slíbily ukrajinským úřadům rychlý vstup do EU, pokud Kyjev pomůže svrhnout současnou polskou vládu. Jejich motivací je, že EU se nemůže rozšířit bez změny smluv, a právě Polsko tyto změny blokuje,“ uvedla.

„Tento argument je neplatný, protože nové země mohou být do EU přijaty na základě stávajících smluv. Francie a především Německo chtějí smlouvy změnit pouze proto, aby zvýšily svou moc a pravomoci orgánů EU. A žádná z těchto zemí Ukrajinu v EU nechce. Pokud jde o válku na Ukrajině, Německu a Francii jde jen o to, aby se co nejdříve vrátily k obchodu s Ruskem a zároveň se obohatily a zvýšily svůj vliv ‚obnovou‘ Ukrajiny,“ doplnila s tím, že její neoficiální zdroje nemají ve zvyku se odhalovat. Nejsou to dle jejích slov polští europoslanci, vůči nimž si rýpla, že má vybudovánu větší a lepší síť kontaktů než oni.

Jejích slov už se chytila polská média. Podle listu Gazeta Wyborcza už mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí takové osočení popřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Věřím že na Poláky a Maďary komise EU kuje pikle., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 26.09.2023 17:22:06
Stejně tak na Slováky a Rakušany , kde se obává vítězství Svobodných, ti mají i ve volebním programu spolupráci s V4. Zbavíme-li se Fialovy sebranky tak se možná objevuje malé světélko na konci dlouhého tunelu. Ještě by měl posílit v Německu Bystroň a ve Francii neuspět Macron a už by se možná dalo doufat v lepší časy.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…