Podvod na občany! Miroslav Kalousek usedl před kamerou. A už to lítalo

16.06.2020 17:06

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek spustil mohutnou kritiku vlády Andreje Babiše a zejména vládní rozpočtové politiky. Podle Kalouska jen vláda přihlíží volnému pádu státního rozpočtu, což může skončit velmi špatně. „My si můžeme dovolit schodek 500 miliard, to přežijeme, ale nemůžeme si dovolit opakovat stamiliardové schodky několik let po sobě. Obávám se ale, že přesně takto vláda přemýšlí,“ prohlásil exministr financí.

Podvod na občany! Miroslav Kalousek usedl před kamerou. A už to lítalo
Foto: Screen ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek v ČT

„Vláda si teď musí půjčit a musí utrácet, na tom se všichni shodneme. Otázka je, jestli budou ty impulzy dostatečně efektivní, ale hlavně, a to zdůrazňuji, musí to být jednorázové,“ řekl Kalousek v rozhovoru pro DVTV s tím, že stamiliardové schodky rozpočtu se nesmějí opakovat.

Kalouskovi vadí zejména vládní požadavek na navýšení výdajů o 137 miliard korun. „Je nehorázné, že vláda chce navýšit výdaje o 137 miliard korun, aniž bychom věděli specifikaci. Vláda tím vlastně říká podepište nám bianko šek a my už s ním nějak naložíme. To už je podle mě podvod na občany,“ má jasno Kalousek.

I za Kalouskovy vlády a jeho vedení resortu financí podle jeho slov byly schodky, ale kontrolované. „Snažili jsme se krotit a ty schodky neměly rostoucí tendenci, za nás to nebyl takový volný pád. Je paradoxní, že dnes existuje drtivá kritika Kalouska za schodky, ale zároveň kritika za to, že škrtal. A jsou i tací, kteří to dokážou říct v jedné větě,“ pousmál se Kalousek.

„Kdybychom v roce 2010 a 2011 nedělali ta konsolidační opatření, ty takzvané škrty, tak ty schodky byly zhruba na úrovni toho, který teď plánuje vláda. Ta konsolidační opatření byla bolestivá, ale byla to jediná cesta, jak nedostat zemi do dluhové spirály,“ obhajuje své kroky exministr financí.

Anketa

Měl by být Xaver Veselý ODVOLÁN z Rady ČT?

3%
97%
hlasovalo: 12314 lidí
Vláda dnes podle něj jen přihlíží volnému pádu, navíc po dobu karantény a vypnuté ekonomiky měla mnohem rychleji připravit impulzy na nastartování ekonomiky. „Mohly být ještě větší, než vláda plánuje, ale muselo by to být rychlejší a hlavně jednorázové. Vláda slíbila, že dá do ekonomiky zhruba pět procent HDP, což je přiměřená částka, ale teď, čtyři měsíce po vyhlášení karantény, to ještě není ani jedno procento,“ bilancuje Kalousek.

„Vláda hospodařila v minulých letech s malými schodky, nebo byla dokonce v plusu, protože byla výborná ekonomická situace, nebyla to její zásluha. Ale zatímco okolní státy, třeba Německo, si v příznivé době vytvořilo masivní rezervy, které teď mohou pustit do ekonomiky, vláda Andreje Babiše všechny rezervy vybrakovala, dokonce i ty naše,“ pokračuje Kalousek v kritice.

„Lidé si mohou říct, že Kalousek má jen opoziční rétoriku, ale vláda neposlouchá ani národní rozpočtovou radu, která je ze zákona zřízená. A předsedkyně této rady říká přesně to samé co já, protože je to pravda,“ je přesvědčený Kalousek.

Anketa

Kolik dostane Babišovo ANO v parlamentních volbách 2021?

76%
14%
5%
hlasovalo: 19347 lidí
Vláda opozici opakovaně vytýká, že nemá konstruktivní návrhy, ale jen kritizuje. „To ale není pravda, my jsme naopak jako opozice vládě vyšli mnohokrát vstříc, protože jsme si uvědomovali, že ta situace je složitá. A přišli jsme také s nejméně dvanácti konstruktivními návrhy, které ale vláda smetla ze stolu. A za měsíc některé z nich sama předložila jako své návrhy,“ hřímal Kalousek a přidal příklad. „Teď jsme například navrhovali kompenzační bonus pro obce a kraje, a to vláda opět smetla ze stolu s tím, že je to opoziční poštěkávání. A teď to opět navrhují jako svůj návrh,“ dodal.

Kalousek na závěr komentoval klesající preference TOP 09, které jsou podle něj dány hned několika faktory. „Zaprvé jsme tady v úplně jiné mediální situaci, kdy ta vládní propaganda je opravdu obrovská. A určitě na tom nese vinu také neschopnost opozice, ale já nejsem mluvčí strany, nejsem předseda ani místopředseda. Já za nimi stojím, mají moji plnou podporu a nemyslím si, že bych jako předseda naše čísla dokázal vylepšit, zabývám se teď prací v Poslanecké sněmovně, na kterou jsem hrdý,“ dodal předseda poslanců TOP 09 s tím, že o budoucnosti země rozhodnou volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…