Podvody a ještě hůř. Rána korespondenční volbě z nečekaných stran

03.05.2022 18:57 | Analýza

Zástupci vládní koalice ,,svůj” návrh na korespondenční hlasování ze zahraničí podporují. Proti jsou však někteří známí činitelé, kteří Fialovu vládu např. ve věci Ruska podporují. Spisovatel Ondřej Neff sdělil, že za totality snil o ,,chození za plentu” a toto ten sen ničí. Publicista Roman Joch korespondenční hlasy má rovnou za neústavní. Jiní oslovení mluví o podvodech a temných záměrech.

Podvody a ještě hůř. Rána korespondenční volbě z nečekaných stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koalice SPOLU vyhrála volby do poslanecké sněmovny. Ve volebním štábu bylo veselo

 
V úterý začíná mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která má mimo jiné projednávat i korespondenční hlasování. Lze očekávat obstrukce a zdlouhavou diskusi. ParlamentníListy.cz se proto v anketě zeptaly, zda by se podle dotázaných mělo korespondenční hlasování prosazovat. Zastánci této formy hlasování argumentovali, že je tak možné hlasovat ve většině zemí Evropy včetně našich sousedů, odpůrci se báli podvodů a účelové úpravy výsledků voleb.
 
„Jsem proti. Je to zásadní ohrožení principu bezprostřední neovlivnitelnosti. Jen individuální přítomnost ve volební místnosti ho zaručí. Za totality jsme považovali plentu za nedosažitelný ideál a bolševici ho dávali do kouta,“ konstatoval Ondřej Neff, spisovatel, publicista, vydavatel Neviditelného psa.

„Určitě ano. Česká republika je jednou z mála demokratických zemí, která nemá korespondenční volbu. Ta je bezpečná, ověřená a existuje již dlouhá desetiletí v drtivé většině států EU, od Evropy přes USA až po Austrálii. Není-li možnost korespondenční volby, je statisícům Čechů, kteří se zrovna nacházejí v zahraničí na dovolené, studiu či práci, upřeno jedno ze základních občanských práv – možnost volit. Já sám jsem tak například nemohl volit při minulé prezidentské volbě, můj syn při volbě do Sněmovny atd. Úkolem demokratického právního státu je umožnit svým občanům co nejvíce využívat svá práva. Ne je na právech z politických či byrokratických důvodů krátit,“ upozornil Libor Rouček, bývalý místopředseda Evropského parlamentu za ČSSD.

„Korespondenční hlasování by se prosazovat nemělo. Ústava vyžaduje, aby volba byla tajná; u korespondenční volby nelze zaručit, že o tom, jak kdo hlasuje, se nedozví například manžel/ka, rodiče či děti. Je zde tudíž oprávněná pochybnost o její ústavnosti – a Ústavní soud by ji mohl následně zrušit,“ uvedl Roman Joch, publicista, ředitel Občanského institutu. 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…