Pohrůžka do OSN. Přímo z Izraele

27.12.2023 15:41

Spojené státy a Katar společně usilují o další příměří v Gaze a prezident Spojených států dostal z Izraele jeden zvláštní a v jádru velmi zvláštní dopis. Od mluvčího izraelské vlády Eylona Levyho zazněla tvrdá kritika OSN. „Zklamali svět!“ řekl mimo jiné Levy. Napětí podle všeho vzroste i v samotném Izraeli. Člen kontrolního orgánu Matanyahu Englman oznámil, že ve státě nezůstane kámen na kameni.

Pohrůžka do OSN. Přímo z Izraele
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí
Katarský emír Tamim bin Hamad Al Thani v úterý po telefonu debatoval s prezidentem USA Joem Bidenem o možnosti dosáhnout druhého příměří ve válce teroristů z palestinského hnutí Hamás s izraelskou armádou. Během prvního příměří bylo propuštěno přes 100 rukojmí z přibližně 240, které unesli teroristé 7. října, kdy během krvavého útoku na území Izraele povraždili na 1200 lidí. O telefonátu informovala agentura QNA, od níž informaci převzala také americká zpravodajská stanice CNN.

Ve společném prohlášení vůdci zdůraznili význam společného zprostředkovatelského úsilí „k uklidnění situace a dosažení trvalého příměří“.

Americkému prezidentovi Bidenovi mezitím přistál na stole dopis, v němž mu Liora Argamani, smrtelně nemocná žena v posledním stadiu rakoviny mozku, sdělila, že 7. října teroristé z Palestiny unesli i její dceru Nou Argamani, a zoufalá matka požádala amerického prezidenta, aby se zasadil o propuštění její dcery, aby ještě jednou mohla před smrtí spatřit své jediné dítě. O příběhu smrtelně nemocné, nešťastné ženy informovala CNN.  

„Jsem nevyléčitelně nemocná s rakovinou mozku 4. stupně. Vše, co mi běží hlavou, než se navždy rozejdu se svou rodinou, je příležitost naposledy obejmout svou dceru, mé jediné dítě,“ napsala Argamani. „Jsou Vánoce a já bych vás, pane prezidente, ráda požádala jako dárek, abych mohla znovu vidět svou dceru, než odejdu z tohoto světa,“ pokračovala Argamani s tím, že si je vědoma toho, „jak je rodina pro Bidena důležitá“ a jaké „neuvěřitelné pouto“ má se svými dětmi. „Moje dcera Noa je nakažlivě šťastná a odolná mladá žena. Miluje tanec, miluje hudbu, miluje být se svými přáteli a rodinou. Zaslouží si být zpátky tam, kam patří, jít za svými sny, obklopená láskou a péčí. Zaslouží si naposledy vidět svou matku živou,“ stálo také v dopise.

Z Izraele též zaznívá, že nebude spolupracovat s nikým, kdo opakuje propagandistické fráze teroristů z hnutí Hamás. Včetně pracovníků OSN.

„Izrael přestane spolupracovat s těmi, kteří spolupracují s propagandistickou mašinérií teroristického režimu Hamásu,“ řekl v úterý novinářům mluvčí vlády Eylon Levy. Na jeho slova, která pronesl jen pár hodin před dalším jednáním OSN, upozornil server izraelského listu Jerusalem Post.

OSN oznámila, že jmenovala bývalou nizozemskou ministryni financí a místopředsedkyni vlády Sigrid Kaagovou do nově vytvořené pozice hlavní koordinátorky humanitární pomoci a obnovy pro Gazu, aby pomáhala monitorovat a dohlížet na pomoc enklávě. „V této roli bude usnadňovat, koordinovat, monitorovat a ověřovat zásilky humanitární pomoci do Gazy,“ uvedla OSN v prohlášení pro média. „Také vytvoří mechanismus OSN pro urychlení dodávek humanitární pomoci do Gazy přes státy, které nejsou stranami konfliktu.“

Levy dal jasně najevo, že se k OSN staví kriticky.

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39932 lidí
„Vyzýváme naše spojence, aby se postavili za základní integritu a globální instituce, které by měly sloužit a nikoli sabotovat mezinárodní bezpečnost. Příliš dlouho mezinárodní představitelé přesouvali vinu na Izrael, aby zakryli skutečnost, že kryjí Hamás,“ řekl Levy, podle něhož nese OSN za stávající situaci globální odpovědnost, protože neodsoudil Hamás ani za to, jak ve válce s Izraelem zneužíval např. nemocnice. „Zklamali svět, požadujeme globální odpovědnost,“ řekl Levy. „Žádosti o víza ze strany zaměstnanců OSN již nebudou udělovány automaticky a místo toho budou posuzovány případ od případu,“ dodal posléze.

Ze strany OSN v odpovědi zaznělo, že Izrael vždy posuzoval pracovníky této mezinárodní organizace individuálně, takže se nic nemění.

Napětí podle všeho vzroste i v samotném Izraeli. Člen kontrolního orgánu Matanyahu Englman oznámil, že ve státě nezůstane kámen na kameni a bude důkladně prověřeno, kdo všechno nese odpovědnost za to, že 7. října 2023 bezpečnost Státu Izrael nefungovala, jak měla.

„Státní kontrolor Matanyahu Englman oznamuje, které aspekty ‚multisystémových selhání‘ 7. října jeho úřad prozkoumá v nadcházejících měsících a říká, že ‚nezůstane kámen na kameni‘ při zkoumání ‚osobní odpovědnosti‘ za ‚selhání na všech úrovních – politické, vojenské a civilní‘,“ napsal doslova server Times of Israel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hamás při útoku zabil, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.12.2023 18:04:58
1 200 Izraelců. Izrael do dnešního dne zabil jako mstu 21 000 civilistů! Ukrajinci od roku 2014 do začátku konfliktu zabili 14 000 rusky mluvících obyvatel Donbasu. Kolik tedy může Rusko zabít civilistů???

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …