Pojar v ČT tepal Rusko. Pak uklidňoval: USA špehují spojence? Každý chce informace i o přátelích

11.04.2023 22:47

Vládní poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v pořadu Interview ČT24 hovořil o tom, jaké šance má chystaná ukrajinská ofenziva a nakolik ji mohou ohrozit údajné uniky tajných materiálů americké armády. Zmínil se rovněž o tom, že by nemělo být překvapení, pokud se jako pravdivé ukážou informace, že USA špehují své přátele.

Pojar v ČT tepal Rusko. Pak uklidňoval: USA špehují spojence? Každý chce informace i o přátelích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

Podle Pojara je pravděpodobné, že už letos budou známé pravděpodobné parametry budoucího příměří. „Myslím si, že ta válka v takové intenzitě, jak ji vidíme posledních třináct měsíců, nebude trvat více než dva roky. Myslím, že ty strany ztratí vůli dále bojovat a nebudou schopné vést válku i kvůli nedostatku techniky, munice, lidí. Doufám, že se nemýlím,“ řekl v pořadu Interview ČT24 k rusko- ukrajinskému konfliktu.

Podle Pojara potřebujeme slabé Rusko, protože nás velmi pravděpodobně čeká nová verze studené války, která se může velmi dlouho táhnout. Neočekává, že horká fáze bojů skončí mírem: „Ne ne ne, mír se dá rozhodně vyloučit, vsadit na mír by bylo pošetilé, k žádné mírové dohodě prostě dojít nemůže,“ nedokáže si Pojar představit, že by Rusko a Ukrajina uzavřely mírovou dohodu. Je podle něj potřeba, aby Západ Ukrajinu dál vojensky podporoval, na tom podle něj zřejmě nic nezmění ani blížící se americké prezidentské volby.

O mnohém by mohla rozhodnout dlouho avizovaná ukrajinská ofenziva. Není si jistý, zda ukrajinskou ofenzivní operaci ohrozí údajně tajné dokumenty americké armády, které se objevily na sociálních sítích. „Neměl jsem možnost je detailně prostudovat, nevím, jak jsou čerstvé a zda jsou skutečně tajné nebo nakolik je to nějaká hra jedné, druhé, třetí strany...,“ uvedl k úniku tajných dokumentů.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Může jít podle Pojara o zpravodajskou hru? „Pokud to mají být americké dokumenty, tak například ty údaje o ukrajinských a ruských ztrátách, tak někdo je nějakým způsobem upravil, protože podle mého názoru to skutečně vypadá, že to nejsou ty původní dokumenty. Myslím, že se ještě něčeho dopátráme a pravda nebo větší vhled nám následující dny až týdny přinesou. Nyní nemůžeme říct, kdo za tím stojí a jaký to bude mít dopad na dění na ukrajinské válečné frontě,“ pokračoval vládní poradce pro národní bezpečnost.

Pojara by příliš nepřekvapilo, pokud by se jako pravé ukázaly informace z dokumentů z USA, že Spojené státy špehují i své spojence včetně Izraele, Jižní Koreje a ukrajinského prezidenta Zelenského. „Jde o tu míru a co to špehování znamená. Každý se snaží získat informace i o svých přátelích a spojencích, o tom, co si myslí, jaké mají zájmy a proč konají tak, jak konají. Myslím, že by to nikoho nemělo překvapit. Jde skutečně o tu míru, v jaké se to děje a k jakému účelu jsou tyto informace používány. Nemělo by být překvapení, že se něco takového děje, no...,“ míní Pojar.

Odposlouchávaný telefon jako například v případě Angely Merkelové, do něhož se podařilo proniknout americké tajné službě, podle Pojara není ničím výjimečným. „Já myslím, že každý představitel státu v takovéto funkci si může být jistý, že je mnoho zemí tohoto světa, které mají zájem ho odposlouchávat. Ten zájem by neměl překvapit, každý v takové funkci má vědět, že je cílem zájmu, ten lze demonstrovat i těmi pokusy o odposlouchávání,“ míní.

Má Pojar obavy z rozpadu Ruska jako jednoho z možných výsledků války na Ukrajině? „Já obavy z rozpadu Ruska nemám. Myslím, že dříve či později k němu dojde, ale jestli to bude za pět let, nebo 250 let, to nevím. Rusko je imperiální říše a imperiální říše dříve či později zanikají, přeměňují se. A Rusko na tom bude stejně jako jiné podobné říše. Záleží, jestli začnou bojovat mezi sebou, osud Ruska je v rukou ruských občanů a ruského vedení daleko víc než v našich,“ uvedl Pojar.

„Z našeho českého a evropského pohledu je nejdůležitější, aby ruské hranice byly co nejdále od těch našich, aby se ta ruská invaze zastavila a nepokračovala, aby se Rusko nerozšiřovalo dál směrem do Evropy. Platí, že čím dále je to z Prahy do Moskvy, tím lépe, a čím více je hranic mezi námi a Moskvou, tím také lépe,“ uzavřel národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pojarenko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusep.petros , 12.04.2023 5:49:35
Kokotěnko

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…