Pokleslá hra na to nejhorší, co lidé v sobě mají. Dělá to, co Havel. Klaus zahájil petici proti imigrantům a takto brutálně to schytal. Gazdík, Bělobrádek, Okamura či Keller nám o něm řekli, že...

08.09.2015 16:01

Exprezident Václav Klaus inicioval petici, dle níž je masová imigrace zásadní hrozbou pro budoucnost naší země. Vláda se prý staví k problému váhavě, alibisticky a oprávněné obavy veřejnosti jsou skandalizovány. Petice vyzývá vládu k zabezpečení hranic našeho státu (policie, armáda), aby odmítla kvóty, zasadila se o vracení uprchlíků hraničními státy EU a kvůli otázce masové imigrace případně vypsala referendum či předčasné volby, aby měla mandát od občanů.

Pokleslá hra na to nejhorší, co lidé v sobě mají. Dělá to, co Havel. Klaus zahájil petici proti imigrantům a takto brutálně to schytal. Gazdík, Bělobrádek, Okamura či Keller nám o něm řekli, že...
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

„My, níže podepsaní občané České republiky, nechceme pasivně přihlížet tomu, jak naše státní instituce a političtí představitelé ztrácejí v této – pro náš stát přelomové – chvíli čas a nečiní to, co je podle Ústavy ČR jejich hlavní povinností. Tou je – na prvním místě – hájit zájmy a bezpečnost občanů České republiky. Masová migrace představuje zásadní ohrožení stability Evropy i jednotlivých členských zemí Evropské unie. Jsme konfrontováni se zásadní hrozbou pro budoucnost naší země,“ začíná petice.

„Česká vláda se k dnešnímu nebezpečnému vývoji u nás i v celé Evropě staví váhavě a alibisticky...Nesouhlasíme s tím, že oprávněné obavy velké části naší i evropské veřejnosti z ničivého přílivu migrantů jsou z oficiálních míst a z velké části médií bagatelizovány, umlčovány a skandalizovány,“ píše se též v textu.

„Ze všech těchto důvodů vyzýváme českou vládu, aby zabezpečila vnitřní bezpečnost a vnější nedotknutelnost hranic našeho státu všemi prostředky, které má k dispozici (včetně využití Policie a Armády ČR)...na úrovni Evropské unie nepřijala žádné kvóty či podobná opatření, jimiž mají být migranti „přidělováni“ jednotlivým zemím EU (i proti jejich vůli), a aby se zasadila o to, že země, které tvoří „vstupní prostor“ pro imigrantskou vlnu, budou plnit své povinnosti, tedy vracet migranty do jejich zemí; trvala na dodržování platných smluv v oblasti azylové politiky, odmítla nátlak na jejich změny usnadňující a stimulující imigraci a další dnes diskutované mezinárodní závazky či právní normy podřídila schválení občany České republiky v referendu, nebo případně požádala o takový mandát v předčasných volbách,“ vyzývá petice.

Z Bělobrádka se stal na chvíli V. Klaus...

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Politici koalice vládu hájí a podle nich dělá vše potřebné. Klausova petice je podle nich snahou o zviditelnění exprezidenta, který se veze na vlně odporu k imigraci. Někteří lidovci si z Klause udělali legraci, že vlastně svou občanskou iniciativou podporuje koncept Václava Havla – občanskou společnost. Někteří politici se ale s Klausovou peticí plně ztotožnili a podepsali ji.

Předseda hnutí ANO, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ve své SMS parodoval Václava Klause. „ Přátelé, já jsem zásadně, zásadně proti těmto nikým nevoleným NGOistům. Pokud chtějí prosazovat své cíle, ať jdou do politiky a obhájí své názory před občany ve volbách. Ale takové nějaké ‚výzvy a petice‘, kterými malá skupinka chce vnutit svůj názor čili vnutit svůj názor demokraticky zvolenému parlamentu, to opravdu, ale opravdu ne,“ poslal Bělobrádek a podepsal se jako „V. Klaus“.  

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Pan ministr se už k tématu petice v médiích vyjadřoval v sobotu. Toto vyjádření je stále platné,“ uvedl jménem ministra vnitra Milana Chovance Jiří Korbel z tiskového odboru Ministerstva vnitra. „Pan Klaus není ani první, ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat,“ řekl Chovanec novinářům během jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. „Tato vláda dělá maximum pro to, aby Česká republika nedopadla jako okolní státy a uprchlíci byli vidět na veřejných prostranstvích, byli vidět na nádražích v zuboženém stavu,“ dodal.

Diktát EU vůči těm, kteří imigraci nezavinili

„KSČM má dlouhodobě jasné stanovisko k imigrační vlně, která je největší v novodobých dějinách. Řešení uprchlické krize musí mít mezinárodní rozměr, nemůže být ale diktátem vůči těm, kteří ji nezavinili. KSČM vyzvala českou vládu, aby jasně požadovala od Evropské komise konkrétní kroky k ochraně vnější hranice EU v souladu s Lisabonskou smlouvou. Je nutné přijetí všech opatření, která pomohou řešit situaci přímo v zemích, odkud běženci pocházejí. Jde o posílení bezpečnosti, humanitární pomoc, a také urychlenou změnu azylové politiky Evropské unie. V tomto kontextu lze s Václavem Klausem souhlasit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Václav Klaus má plné právo přispět svým názorem do diskuse o imigrační krizi. Jde o závažné téma, které musí být detailně diskutováno napříč celou společností. Souhlasím s Václavem Klausem, že vláda nastalou situaci neřeší dostatečně, stejně tak od počátku říkám, že řešením nejsou kvóty. Obranu vnitřních hranic ČR nasazením armády považuji ale až za krajní řešení, nejdříve je třeba se zaměřit na ochranu vnějších hranic schengenského prostoru,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„Nemyslím, že bychom měli vypisovat předčasné volby. Osobně si myslím, že by konečně měla začít situaci řešit EU jako celek – ne jednotlivé země zvlášť, jak to dělá Německo. Chybí mi prostě jasné slovo, podle jakých kritérií budeme odlišovat válečné běžence od ekonomických migrantů, a jasný mechanismus vracení těch druhých,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Apely na vlády jsou vlamování se do otevřených dveří. Vláda a ČR pracuje dobře. Bohužel Evropská unie zatím nějak nepochopila, že hrozí nebezpečí. S pružností jí vlastní ale jistě již v příštím programovacím období po roce 2023 na to budou dotace. Na podporu menšin. Jen abychom tou menšinou již nebyly my, Evropané,“ povzdychl si předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

„Je to petice, ve které nenalezneme nic, o co by se již vláda a opozice nesnažila delší dobu, nebo by to bylo k řešení současné krize použitelné. Je to jen notoricky známý postoj Václava Klause – ‚my nechceme‘, aniž by předložil něco nového či použitelného. A pokud to myslí s ochranou vnějších hranic vážně, měl by přesvědčit svého známého Vladimira Putina, aby neblokoval v Radě bezpečnosti OSN přijetí rezoluce, potřebné k tomu, aby se mohlo efektivně bojovat s pašeráky lidí již u břehu Libye či Egypta. Václavu Klausovi nejde o Českou republiku, ale jde mu svoje znovuzviditelnění a o rozbití EU,“ míní místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Skandální selhání evropských politických elit. EU čím dál víc připomíná RVHP a my jsme vazalové

„S textem petice souhlasím. Ale chci také říct, že na problém neřízené nelegální imigrace do Evropy a na obrovská rizika s tím spojená upozorňuje Úsvit už dlouhou dobu. Politici se dnes předhání, kdo přijde s větším moudrem, ale tady nestačí už jen říkat fráze. Jsou potřeba činy! Ano, referendum je vyjádření občanů, na které mají právo, a zákon o celostátním referendu je i náš program. Ať se lidé vyjádří a řeknou vládě, co si o nesmyslném přijímání myslí a jaký je názor většiny občanů. Žádné kvóty! Musíme chránit hranice, nelegální imigranty nepouštět do Evropy a ty, které zachytíme, okamžitě vracet. Musíme jednat a nenechat se tlačit Evropskou unií do kouta. Jsme suverénní stát,“ podotknul předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Problém není ani tak v chování české vlády, ale ve skandálním selhání evropských politických elit. EU čím dál víc připomíná RVHP, kde politické zájmy byly preferovány před zájmy jednotlivých vazalských států. Francie, Itálie a další země (společně s USA, které se nyní tváří, že migrace uprchlíků z bojišť, kde vojska USA aktivně působila, je pouhou vnitřní záležitostí Evropy) měly predikovat situace, které nastanou s odstraněním autokratických státních systémů,“ upozornil poslanec ANO Karel Rais.

„Já jsem za naše hnutí Svoboda a přímá demokracie ihned petici podepsal, protože obsahuje přesně to, co již několik let veřejně požaduji, a jen mě mrzí, že to muselo trvat několik let, než média a politici museli uznat, že masová nelegální imigrace do EU je zásadní problém, který se týká i naší země,“ uvedl předák a poslanec SPD Tomio Okamura.

„Se všemi požadavky petice souhlasím, zejména s požadavkem referenda,“ informoval předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Takových petic bylo mnoho. Rozhodl jsem se pomoci řešit příčinu a přispěl jsem proto tisíc dolarů kurdské domobraně na severu Sýrie. Ti jediní zvládají porážet na místě Islámský stát,“ sdělil předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Pan exprezident Klaus populisticky zneužívá obavy lidí

 „Velice zřídka s exprezidentem Klausem souhlasím, tentokráte se však mohu za sebe a za občany, kteří mě v mé politické práci podporují, toto jeho prohlášení podepsat,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Imigrační krize je velmi vážný problém. Musím odmítnout, že se k tomu staví vláda váhavě či alibisticky. Staví se k tomu naopak zcela realisticky a hájí zájmy České republiky. Pan exprezident Klaus naopak populisticky zneužívá obavy, které jsou v souvislosti s imigrací vyjadřovány,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„V něčem s Klausem souhlasím. Ale vlamuje se do otevřených dveří. O tom svědčí dokonce u usnesení parlamentu. Pokud se týká například voleb, imigrace a referenda, je pan prezident směšný. Evropa čelí exodu z mimoevropských zemí a Klaus chce pořádat referendum? O čem? Že ten exodus zastavíme? Že spustíme v éře globalizace novou oponu? Nestačím se divit, jak skvělý Klaus devadesátých let končí. Je mi líto,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

 „Václav Klaus popsal problémy se stěhováním národů. Naznačil řešení. Záleží nejen na vládě, ale i na občanech, ti musí na vládu tlačit, aby konala,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

Impotence Bruselu je fakt více než děsivá. Odpůrci masové imigrace se musí sjednotit

 „Pokud je mi známo, Česká republika znovu kvóty odmítla. A konečně vyzývá EU k tomu, co jsme již probírali a navrhovali, ve vší skromnosti, již před několika měsíci. Ta impotence Bruselu je fakt více než děsivá! Takto se chovat my v nemocnici, tak by lidí dost významně ubylo. S peticí pana exprezidenta nemám problém. Má snad stejná práva jako akademici či takzvané celebrity. Ale už může být pozdě. Kdo ví, kdo k nám v tom totálním chaosu do Evropy též zavítal. Teroristé ale pak neútočí na kancléřky či prezidentské paláce pod stálou ochranou, ale bohužel jen na civilní cíle, obyčejné, nevinné lidi. Pak nám a hlavně pozůstalým pozdě dojde, že my prostě opravdu ‚nejsme Charlie‘. Kvůli nám nikdo z mocných totiž před kamerami pochodovat nebude. Tak nevím, kdo je ten zbabělý populista. Jen ještě v rámci objektivity malý dodatek k panu exprezidentovi. Nepodepsal to právě on takzvaný Lisabon? Já vím, že na něj tlačili. Ale byl hlavou i mého snad ještě suverénního státu,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Státy EU a Schengenu by měly hlavně jednat společně a velmi rychle, již včera bylo pozdě! Referendum není dle mého na pořadu dne, ale měl by být vyslán silný impulz do zemí, kde mafie verbuje pod sliby blahobytu v některých regionech Evropy, že ráj na zemi není v žádném z nich a že ekonomická migrace nebude důvodem k udělení povolení k pobytu. Ke zcestným prohlášením některých politiků, že Evropa přijme všechny migranty, je také zapotřeba říci jasné ne,“ uvádí senátor STAN Jan Horník.

„Každý má nárok sepisovat petice, tedy i bývalý prezident. Já osobně bych ovšem tuto petici nepodepsal, protože obsahuje nepravdivá tvrzení. Není pravda, že vláda jedná liknavě. Vláda vystupuje jednoznačně proti kvótám a je kvůli tomu pod silným mezinárodním tlakem. Domnívám se, že v této kritické situaci by se měli všichni odpůrci masové imigrace sjednotit. Útoky na vládu nás oslabují a jen nahrávají našim společným odpůrcům,“ říká europoslanec ČSSD Jan Keller

„Postoj hnutí ANO v otázce imigrace je naprosto jednoznačný. Nejenže reflektuje názory občanů, ale přichází i s návrhy na řešení. Naši ministři v této věci ve vládě vystupují a konají. Proto vámi zmíněnou petici pana Klause pokládám za naprosto zbytečnou a vidím v ní jen snahu o politické zviditelnění,“ říká místopředseda zahraničního výboru sněmovny Pavel Šrámek z ANO.

Petice je to asi hezká...

„Petice je to asi hezká, ale naprosto nerealistická. Jak by vláda měla zajistit navrácení uprchlíků přes hraniční státy, když mnoho uprchlíků tají svou totožnost a zemi původu? Policie může konat jen v rozsahu zákona a mezinárodních smluv. Kovbojské petice všemožných aktivistů požadují okamžitá řešení bez přihlédnutí k realističnosti svých požadavků. Armáda měla být na našich hranicích již před dvěma měsíci. A zcela upřímně bez vyřešení příčin migrace uprchlíci nezmizí. Je třeba odstranit důvody masového úprku,“ říká místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

„Václav Klaus zahájil svou prezidentskou kandidaturu příliš brzy. Vláda v otázce imigrace a uprchlictví postupuje naprosto správně. Klausův nenadálý krok k zavedení hraničních kontrol považuji za kontraproduktivní a populistický. Václav Klaus si je jistě vědom, že uprchlíky z válek nemůžeme vracet. Toho, koho bychom měli vrátit, jsou ekonomičtí imigranti, a těch je nejvíce z balkánských států,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi se exprezident Klaus svou peticí zařadil mezi politiky, kteří zneužívají současné migrační krize k osobnímu zviditelnění. „Je zřejmé, že již vzdal svůj marný a nelogický boj proti globálnímu oteplování a hledá jiný způsob, jak na sebe upozornit. Využívá k tomu strachu obyvatel a xenofobních nálad mezi lidmi. Těch šedesát žádostí o azyl z řad Syřanů rozhodně nepředstavuje problém. A vláda koná, co konat má, aby zajistila bezpečnost občanů. Ano, je třeba odmítat povinné kvóty, je třeba zajistit vnější hranice schengenského prostoru, je třeba účinně bojovat proti organizovanému zločinu převaděčství, a také pomoci řešit bezpečnostní stabilizaci v rozvrácených zemích Středního východu a Sahelu. Ale obávám se, že podobné organizované a účelově pojaté petice problémy s nelegální migrací neodstraní,“ vysvětlil Seďa.

Podle poslance ANO Matěje Fichtnera hlídat hranice členských států EU je nesmysl. „Má být chráněna vnější hranice Schengenu, od toho Schengen je. Uvnitř států mají probíhat pouze kontroly. Zbytek nápadu, tedy referendum a předčasné volby, jsou vesměs nesmysly. Faktem ale je, že by měla být stanovena jasná pravidla pro příchod imigrantů na evropské úrovni. Každý má a musí mít právo, aby mu EU poskytla ochranu před násilnostmi například ze strany Islámského státu. To ale neznamená, že mají všichni automaticky nárok na výhody sociálního systému EU. Evropa nemá na to, aby je všechny živila, takže by si z ekonomických migrantů měla vybrat jen ty, kteří jsou pro ni přínosem,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

Kdybychom měli azylantů desítky tisíc, můžeme se o tom začít bavit...

„Klausovu petici jsem nečetl. Petice nic neřeší,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nevyřizuje si pan Klaus peticí jen něco v rodině se svou sestrou, uprchlicí z komunismu do Švýcarska? Ta petice je ovšem především pokleslá hra na to nejhorší, co v sobě lidé mohou najít. U pana Klause to nepřekvapuje. Mohl by ale v prvé řadě vysvětlit a objasnit pozadí své amnestie a zejména abolice. Jestli je něco hrozbou pro Česko, pak jsou to následky mimo jiné tohoto jeho slavného kroku,“ míní poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Je především zajímavé sledovat, jak se z Václava Klause stal nikým nevolený občanský aktivista. Je milé, že svým krokem přijal koncept občanské společnosti, jak jej prosazoval Václav Havel. Vláda se dle mého staví k věci aktivně, bezpečnost zajišťuje a kvóty odmítá. Klause podezřívám, že mu jde hlavně o vlastní zviditelnění,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Podle poslankyně ČSSD Vlasty Bohdalové masová imigrace je nesporně, mimo jiné, i bezpečnostní problém – kvůli riziku infiltrace radikálů do skupin imigrantů. „Skandalizovat někoho, kdo upozorňuje přesně na tento aspekt současné situace, by bylo krátkozraké. Je to však spíše úkol pro poněkud sofistikovanější bezpečnostní složky, než je povolání armády a policie na hranice. Zde musí odvést klíčovou roli tajné služby, a to v široké spolupráci napříč Evropou. Referendum či předčasné volby jsou absurdní požadavek. Zatím jsou žádosti o azyl přímo v České republice naprosto výjimečné. Kdybychom jich měli na stole desítky tisíc, pak bychom se o tom mohli bavit, ale tato situace nenastala. Do té doby jde o poněkud nevkusnou snahu vydolovat z této situace bodíky. Co se vládního postoje týká, kabinet se především musí ptát našich specializovaných složek bezpečnostního aparátu, nakolik jsou personálně a technicky vybavené na svůj současný úkol; a pokud odpovědi nebudou dostatečné, pak je třeba přijímat odpovídající další bezpečnostní opatření,“ vysvětluje Bohdalová.  

„Cokoli, co pomůže k řešení problému s imigrací do EU, je dobré, ale petice to jistě vyřešit nedokáže. Musí to být řetězec konkrétních činů a opatření,“ myslí si poslanec ANO Milan Brázdil.

„Jsem rád, že se k tomu, co Úsvit – Národní koalice navrhuje už dlouho, hlásí čím dál tím více lidí. Navíc lidí, jejichž názor nelze jen tak lehce přehlédnout, tedy prezidenta Zemana a exprezidenta Klause. V tomto případě ale není tak důležité, kdo s čím přišel jako první, hlavně když už ti odpovědní začnou konat. Na základě informací, které mám od zpravodajských služeb nebo zástupců syrských Kurdů, není radno čekat. A to navzdory propagační, téměř až vyděračské kampani, která má vzbudit soucit s uprchlíky – jistě jen shodou okolností zrovna v době, kdy se znovu rozhoduje o kvótách,“ uvedl poslanec Úsvitu Martin Lank.

Všichni dosud pouze navrhují, jak řešit důsledky migrace, ale nic se neděje...

„Petice nic nevyřeší. Je to nástroj ke zviditelnění na současné vlně názoru občanů,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Obávám se, že imigrace hrozbou může být. Referendum to nevyřeší. Ale pokud jde o nečinnost vlády, tak s tou kritikou souhlasím,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„Václav Klaus v textu petice nesdělil nic jiného a nic nového, než na co naše strana Úsvit – Národní koalice upozorňovala a před čím varovala už dávno. Postupem času se ukazuje, že jsme vůbec nebyli žádnými xenofoby, jak nás někteří nazývali, ale naopak jsme správně upozorňovali na problémy, jejichž důsledky dnes naše vláda chaoticky spíše než řeší, tak neřeší. A stejně tak Brusel. Obávám se však, že řada trestuhodných chyb je již však nenapravitelných a tato vláda, která za to nese velký díl odpovědnosti, by měla odstoupit. Všichni dosud pouze navrhují, jak řešit důsledky migrace. Ani lídři EU, ani EU sama však vůbec neřeší, jak zabránit příčinám migrace. Přijímat a přerozdělovat uprchlíky, aniž dojde k zabránění nebo omezení jejich vzniku, nic nevyřeší. To je však mimo rámec schopností bruselské administrativy. Opravdu bychom měli znovu přehodnotit a posoudit naši sounáležitost k tomuto společenství, nebo její formu,“ říká poslanec Úsvitu Karel Fiedler.     

„Jako alibistická mně připadá petice pana Klause,“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

„Těším se, že potkám pana exprezidenta na nároží sbírat podpisy. Na rozdíl od jiných jistě ví, že si to nejde usnadnit přes internet,“ reagovala poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Václav Klaus má pravdu,“ reagoval stručně senátor Tomáš Jirsa.

Zeman Klause podpořil. Národ proti imigraci a Schengenu

Prezident Miloš Zeman podpořil protiimigrační iniciativu svého předchůdce Václava Klause slovy: „Tato iniciativa obsahuje stejné myšlenky, jako já říkám celou dobu... Myslím si, že v tomto s Václavem Klausem souhlasím.“

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vedení sociálních demokratů uvedl, že téma migrace společnost silně zasahuje a lidé o něm často diskutují. „Já myslím, že tato petice, kterou dnes zveřejnil Václav Klaus, ale tu debatu nikam dál neposouvá. Já myslím, že my nepotřebujeme v tuto chvíli petice, ale potřebujeme jasné kroky a jasné činy na úrovni Evropské unie,“ poznamenal Sobotka. Klausova iniciativa ho prý nepřekvapila.

Dle průzkumu agentury Focus si 78 procent českých občanů myslí, že by se mezi členskými státy EU měla obnovit ostraha hranic. Celých 94 procent respondentů uvedlo, že by EU měla uprchlíky vracet, a 57 procent lidí není spokojeno, jak se k problému běženců staví vláda ČR.

Podle průzkumu je 61 procent lidí přesvědčeno, že Unie by běžencům měla pomáhat v místě jejich původu. Naopak 32 procent dotázaných je toho názoru, že by Evropa měla migranty vracet bez další pomoci. Značná část populace (44 procent) si myslí, že by stát neměl uprchlíkům pomáhat vůbec, ani muslimským, ani křesťanským.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…