Pokud Nečasovou neodsoudí, půjde prý policista Šlachta. A navíc bude muset platit desetitisíce

20.11.2014 7:38

K soudu míří kauza, kvůli které vloni v červnu padla vláda. Jana Nagyová-Nečasová bude souzena za zneužití tajné služby ke sledování manželky premiéra Nečase, o kterého s ní již tehdy jako jeho sekretářka bojovala. Pokud žaloba neuspěje, dá se prý čekat, že budou padat hlavy v policii.

Pokud Nečasovou neodsoudí, půjde prý policista Šlachta. A navíc bude muset platit desetitisíce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

O svou budoucnost tak v případu kromě ní hraje i Robert Šlachta, šéf vlivného protimafiánského útvaru ÚOOZ. Právě on den po zásahu na tiskové konferenci se státním zástupcem Ivo Ištvanem prezentoval dechberoucí konstrukci, ve které se v sekretariátu ministerského předsedy sbíhaly nitky spiknutí vojenských zpravodajců, pochybných lidí z justice a státní správy a politických podnikatelů, známých jako „kmotři“.

Téměř rok a půl poté ale nemají vyšetřovatelé prakticky nic. Ivo Rittig, nejznámější z podnikatelů spojovaných s politickým zákulisím, jejich pachtění pobaveně glosuje na Twitteru, Roman Janoušek sice od úterka sedí ve vězení, ale za skutek nemající s hospodářskou kriminalitou společného vůbec nic. „Šlachta se chlubil na poradě u ministra, že zavře Rittiga během září. Tahle kauza mu ale slávu nepřinese, spíš vyhazov,“ napsal nedávno Rittig.

O případném konci známého lovce mafiánů se již skutečně začíná mluvit. „Považoval bych to za neuspokojivý výsledek halasně medializované práce policie a státního zastupitelství,“ řekl o případném osvobození Nagyové-Nečasové ministr vnitra Milan Chovanec. Šlachta sám však zůstává v klidu. „Kdybych měl při každé kauze rezignovat, tak už bych tu neseděl sedm let,“ vzkázal přes MF Dnes. Nevylučuje prý ale, že určitou sebereflexi provede sám. „Čistě teoreticky bych sám nad sebou uvažoval a hodnotil bych si to vnitřně,“ řekl dále deníku.

Trvá však na tom, že vyšetřování kauzy dál pokračuje zdárně. Například vyšetřování větve, ukazující vliv zákulisních podnikatelů na vládu, se podle něj vyvíjí zdárně, ale bohužel pomalu. „Bohužel možnosti obhajoby jsou takové, že vám to mohou oddalovat,“ zalitoval a doplnil ujištění, že si nikdo nedovede představit, jak je takové vyšetřování složité.

Činnost jeho lidí ale je prý přínosná již nyní. Například pořízené odposlechy Romana Janouška pomohly v kauze jeho dopravní nehody, za kterou byl odsouzen na čtyři a půl roku do vězení.

Šlachta sám přitom bude muset řešit v této kauze závažný problém - rozhodl se totiž vzít „na sebe“ pokutu, kterou dostala policie za zveřejnění videozáznamu ze zatýkání Jany Nagyové. „Je to škoda vzniklá státu, tak přece za mě to nebude platit stát, když to bylo moje rozhodnutí,“ říká vyšetřovatel. Na pokutu už prý má našetřeno. „Bylo nutné se postavit tomu, když nás někdo nazývá gestapem,“ trvá si na svém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…