Pokud bude mít policejní sbor menší počet příslušníků, odejdu, prohlásil Lessy

06.05.2012 14:55

Závěrečným tématem pořadu Otázky Václava Moravce byl pokračující spor mezi ministrem vnitra Janem Kubicem a policejním prezidentem Petrem Lessym. Podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milana Štěpánka to ohrožuje stabilitu bezpečnostních sborů. Lessy ale v pořadu prohlásil, že už ministerstvu předložil návrh systemizace policie ČR pro rok 2013. Čeká se prý jen na ministra Kubiceho, který má dokument doplnit o předpokládaný počet policistů.

Pokud bude mít policejní sbor menší počet příslušníků, odejdu, prohlásil Lessy
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Lessy prohlásil, že ministerstvu vnitra předložil návrh systemizace policie ČR pro rok 2013. Ministr vnitra Jan Kubice by to měl doplnit o počty příslušníků a pak to předložil vládě ke schválení.

Policie by tak měla mít 40 tisíc příslušníků včetně jednotky na Ústecku. Z toho 1500 příslušníků ročně z policie odchází. O tento počet by se měl navýšit počet příslušníků ve školách.

Milan Štěpánek poukázal na to, že pouze vláda může nakonec rozhodnout o počtech policistů.

Nekonečný příběh mezi Kubicem a Lessym? To není úsměvné

Moderátor OVM Václav Moravec se Štěpánka zeptal na „nekonečný příběh“ sporů mezi Kubicem a Lessym.

„Nekonečný příběh mezi Lessym a Kubicem je úsměvné přirovnání, ale ve skutečnosti to není úsměvné. Pokud by to trvalo dál, obávám se, že policisté začnou odcházet,“ odpověděl předseda policejních odborů.

„Vyzvali jsme ministra i policejního prezidenta. Naše výzva je směřována především k jejich vztahu. Jestli se někdo zastává někoho, to je jen nálepka,“ odmítl tvrzení, že by se odbory postavili za ministra Kubiceho.

Podle Štěpánka bude zlomovým termínem 17. květen, kdy dojde ke schůzi s předsedou vlády, ministrem vnitra a ministrem spravedlnosti. Odbory chtějí díky této schůzi zabránit klesání policistů a jejich platů.

Na konci září se uvidí, jestli Lessy zůstane v čele policie

Podle Lessyho ale bude klíčový konec září: „Někdy ke konci měsíce září už budeme rozhodnutí, jestli to bude sbor, který bude schopen zajistit bezpečnostní situaci v zemi, nebo jestli to bude sbor s menším počtem příslušníků. V takovém případě odejdu.“

Dodal, že se cítí být ze strany ministra vnitra vydírán. „Nejdříve mě prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli odměnám, ale nic nezjistila. Kauza byla použita v třech různých situacích. Je proti mně vyvíjen mediální tlak,“ vyčetl v OVM.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…