Pokud dojde na tato data, Macron může v zítřejších volbách pěkně pohořet

06.05.2017 13:38

Emmanuel Macron sice podle průzkumů volebních preferencí ve francouzském volebním klání stále vede, s jeho vidinou křesla v Elysejském paláci by ale mohla pěkně zacvičit nízká volební účast. Podle aktuálního průzkumu agentury Odoxa by k volbám nemusela vůbec dorazit až čtvrtina francouzských voličů. Podle dalšího průzkumu z tohoto týdne pak značná část voličů zvažuje, že své hlasy raději, než by je vhodili Macronovi či Le Penové, rovnou znehodnotí.

Pokud dojde na tato data, Macron může v zítřejších volbách pěkně pohořet
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Čeští analytici po prvním kole prezidentských voleb ve Francii a postupu Marine Le Penové sázeli na to, že v druhém kole vyhraje Emmanuel Macron se zdrcující převahou. Vycházeli totiž z jednoduchého odhadu, že většina voličů pravicového Francoise Fillona a krajně levicového Jeana-Luca Mélenchona podpoří Macrona jen proto, aby ve finále nevyhrála Le Penová. Účast v prvním kole byla přitom rekordní a dosahovala necelých 78 procent. 

Aktuální průzkum agentury Odoxa však otevírá i možnost poněkud odlišného scénáře. Velká část francouzských voličů by podle něj totiž k volbám vůbec nemusela dorazit. Voličská účast může být dokonce druhá nejhorší ve francouzských prezidentských volbách od roku 1965 vůbec. Někteří voliči totiž mohou být znechuceni tím, že si mají vybírat mezi centristou Macronem a kandidátkou Národní fronty. Týkat se to podle výzkumu má především těch nalevo, jak upozorňuje turecký list Daily Sabah

Podle dalšího průzkumu agentury Franceinfo nechuť jít k volbám deklarovala třetina voličů poraženého kandidáta krajní levice Mélenchona. Dalším problémem pro Macrona může být poměrně vysoký počet protestních hlasů. Odevzdat prázdný volební lístek a tak svůj hlas znehodnotit podle ankety agentury Cevipof deklarovalo až 32 procent Francouzů a jak poukazuje web Express.com, to celkem představuje 14 milionů lidí. Politologové se již dříve shodli na tom, že vysoká volební účast představuje záruku Macronova vítězství. Druhé kolo prezidentských voleb, které se koná ve Francii tuto neděli, tak může ještě nabrat nikým nepředpokládaný směr i obrátky. A to přesto, že podle většiny výzkumů i mínění mediálních analytiků Macron nad Marine Le Penovou zatím s přehledem vede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…