Pokud máte pocit, že jsou vaše zálohy příliš vysoké... Pirátský náměstek ministra radil, co dělat

06.12.2022 20:09 | Komentář

ČEZ eviduje tři zájemce o výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Nabídky přišly z Francie, Jižní Koreje a Severní Ameriky. „Stát má jasno, že chce rozvíjet dál jadernou energetiku. Máme k tomu veškeré předpoklady,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti). Hovořil také o tom, jak hodně se má Česko spolehnout právě na jaderné elektrárny či zda bude v zimě dost tepla a světla.

Pokud máte pocit, že jsou vaše zálohy příliš vysoké... Pirátský náměstek ministra radil, co dělat
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Třešňák (PirSTAN)

Nový dukovanský blok by měl být podle plánovaného harmonogramu dokončen v roce  2036, uvedl náměstek Třešňák. Tento plán považuje za realistický: „Z mého pohledu je rok 2036 splnitelný,“ uvedl s tím, že i když je doba na to, aby se tento projekt urychlil, má jádro příliš specifické povolovací procesy a další dílčí kroky, které nelze zkracovat. „Kdybych byl optimista, řeknu, že možná o rok dva by se to dalo urychlit, ale zůstávám nohama na zemi,“ podotkl.

Nabídky uchazečů vyhodnotí ČEZ a ve spolupráci s českou vládou pak definitivně zvolí dodavatele nového jaderného zdroje pro Dukovany, sdělil Třešňák. Do konce příštího září má ČEZ dostat finální nabídky jednotlivých uchazečů a v roce 2024 doladit příslušné smlouvy.

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

„V horizontu deseti až dvaceti let si elektrárna na sebe vydělá. Investiční náklady byly v cenách roku 2020 odhadovány v rozmezí 150 až 200 miliard,“ uvedl Třešňák s tím, že cena nového bloku může být nyní samozřejmě vyšší. Cenové nabídky zájemců o stavbu nového bloku ještě neviděl.

Jak se cena výstavby nového bloku projeví na cenách elektrické energie pro české domácnosti? „Nemám na to tu správnou křišťálovou kouli, pokud se bavíme o roku 2036… Obecně lze říct, že čím větší dostatek energie na trhu bude, tím budou ceny v té době nižší. Minimálně vidíme nějakou vizi a světlo na konci tunelu nejen pro ceny energií a energetickou bezpečnost, ale je to příležitost pro český průmysl, protože vidíme i ambiciózní plány na výstavbu nových reaktorů i v Polsku,“ uvedl.

Další bloky by se v budoucnu mohly stavět jak v Dukovanech, tak i v Temelíně: „Součástí poptávky je i tzv. opce na další možné tři bloky, tzn. dva bloky v Temelíně a případně další blok v Dukovanech, to bude vázáno na vyhodnocení těch nabídek,“ řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu v souvislosti s dosluhováním současných bloků.

Politická sféra má prý jasno, že chce jádro: „Stát má jasno, že chce rozvíjet dál jadernou energetiku. Máme k tomu veškeré předpoklady. Budoucí energetický mix bude založen právě na jádru a obnovitelných zdrojích,“ podotkl náměstek. Díky rámci pro rozvoj energetiky na úrovni EU věří, že jádro bude nadále čistým zdrojem energie.

Závěrem pořadu byl dotazován, zda bude dost plynu: „Minimálně pro tuto zimu bude plynu dost,“ potvrdil, že lidem nebude zima, bude se svítit a firmy budou fungovat. „Tuto zimu to tak stoprocentně bude,“ uvedl. Co se týče výhledu na příští rok, soukromí obchodníci i stát podle Třešňáka jednají s možnými dodavateli zkapalněného zemního plynu, tři lodě zkapalněného zemního plynu připluly na základě kontraktu ČEZ.

Co se týká zálohy na energie, je Třešňák přesvědčen, že Energetický regulační úřad má pod kontrolou, aby je dodavatelé nevybírali příliš vysoké. „A pokud lidé mají pocit, že platí zbytečně vysoké zálohy, nebo se jim částky nezdají, pak je ideální Energetický regulační úřad kontaktovat,“ doporučil náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…