Pokus prosadit přes EU mezinárodní byznys s dětmi. Senátní výbor pozvedává hlas proti

28.02.2023 21:38 | Kauza

Senátní podvýbor pro rodinu tento týden po diskusi na jednání ve svém usnesení konstatoval, že návrh nařízení, podle kterého by Česká republika musela uznávat rodičovství určené v jiném členském státě EU, je v rozporu s principem subsidiarity a zásadou proporcionality, protože rodinné právo je ve výlučné pravomoci členských států. Návrh umožňuje automatické uznávání rodičovství stejnopohlavních párů.

Pokus prosadit přes EU mezinárodní byznys s dětmi. Senátní výbor pozvedává hlas proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Předsedkyně Jitka Chalánková před tímto návrhem varovala. „Je to pokus vlámat se do výlučné pravomoci členských států oknem, když to dveřmi nejde. Proto je třeba návrh odmítnout a podmínit jeho případné schválení vládou rozhodnutím Parlamentu,“ okomentovala postoj podvýboru, který je zřízen pod senátním sociálním výborem. Podle ní návrh povede ke střetům s českými zákony, jejich obcházení a nadto podpoří surogátní turistiku.

Podvýbor současně upozornil, že členské státy mají různé a často protichůdné názory zejména na stejnopohlavní manželství a surogátní mateřství, a nelze proto nedostatek jednoty mezi členskými státy v oblasti jejich výlučné působnosti nahrazovat legislativní činností Evropské unie. 

„Je zjevné, že schválení nařízení v předložené verzi by motivovalo stejnopohlavní páry obstarávat si děti v zahraničí a obcházet domácí zákony. Takové riziko se netýká jen České republiky, ale dalších států, jako je třeba Francie, kde je surogátní rodičovství a najímání náhradních matek dokonce trestné. Více než snaha o ochranu práv dětí se nám návrh jeví jako snaha o posun společenského vnímání a kulturního vývoje určitým Komisí upřednostňovaným směrem. To je nepřijatelné,“ dodává předsedkyně Chalánková.

Senátorka Daniela Kovářová, která je zpravodajkou návrhu, k tomu doplňuje: „Rodinné právo ze všech právních odvětví nejvíce vychází z autentických společenských poměrů, které mají své opodstatnění, logiku a hluboké zakořenění, z čehož plynou legitimní a pochopitelné odlišnosti právních úprav rodiny a rodinných vztahů. Nelze je sjednocovat ani harmonizovat na stejnou úroveň jako zásuvky nebo nabíječky do mobilních telefonů, protože národní úpravy zrcadlí zvláštnosti dané rozdílnými zdroji zemí, národů a národností.“

Podle podvýboru se má česká vláda v Radě EU zdržet vyjádření konečného souhlasu s nařízením bez předchozího výslovného souhlasu Parlamentu. Současně by měla prosazovat, aby se působnost nařízení týkala jen uznávání již existujících právních vztahů a aby z jeho působnosti bylo zcela vyloučeno uznávání vztahů založených na tzv. surogátním mateřství.

Stanoviskem podvýboru se v příštích týdnech bude zabývat výbor pro sociální politiku a výbor pro evropské záležitosti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…