Pokuta pro ministerstvo obrany ve výši 700 tisíc platí, rozhodl úřad

08.01.2018 16:16

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 700 000 korun pro ministerstvo obrany. Je za smlouvu na technickou podporu provozu Štábního informačního systému Armády České republiky bez otevřené soutěže. Úřad to dnes uvedl na svém webu. Zprávu převzala ČTK.

Pokuta pro ministerstvo obrany ve výši 700 tisíc platí, rozhodl úřad
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Ministerstvo bez tendru prodloužilo smlouvu se společností HEWLETT-PACKARD s.r.o. na základě původní smlouvy uzavřené ve druhé polovině 90. let se společností EDS s.r.o., která je právním předchůdcem Hewlett-Packard. Ministerstvo to odůvodnilo ochranou autorských práv.

Podle antimonopolního úřadu ale ministerstvo údajné důvody spočívající v existenci výhradních práv firmy nepodložilo žádnými objektivními skutečnostmi, jen svým tvrzením a čestným prohlášením vybraného uchazeče společnosti. Z rozhodnutí ÚOHS vyplývá, že si ministerstvo existenci jediného možného dodavatele způsobilo samo.

Ministerstvo se dopustilo závažného porušení zákona, jelikož způsobem spáchání přestupku bylo zadání veřejné zakázky v režimu, v němž bylo zcela eliminováno soutěžní prostředí, uvedl v rozhodnutí Rafaj.

Důsledkem jednání ministerstva podle něj bylo omezení hospodářské soutěže, což představuje nejzávažnější porušení zákona. „Vybraný uchazeč nebyl vystaven žádné konkurenci, neproběhla žádná soutěž o cenu, a vybraný uchazeč tak nemusel stanovit cenu pro obviněného ekonomicky nejvýhodnější,“ uvedl Rafaj.

Za obdobné provinění dostalo ministerstvo obrany koncem loňského roku ještě pokutu 90 000 korun. Týká se zakázky na technickou podporu programového vybavení Biologického a monitorovacího informačního systému pro Vojenský zdravotní ústav a zdravotnickou službu. Ministerstvo bez tendru uzavřelo smlouvu se společností Microis, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…