Polčák si v televizi nebral servítky: Zeman porušuje Ústavu a výkon Rusnoka je tragický

09.12.2013 21:29

Prezident Miloš Zeman svým jednáním jednoznačně porušuje Ústavu. V pořadu Hyde park na ČT24 to prohlásil poslanec TOP 09 a místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák, který připravil návrh novely Ústavy, jehož cílem je zpřesnit prezidentovy pravomoci. Potvrdil, že ho už oslovili i zástupci ČSSD s tím, zda je možné o návrhu diskutovat.

Polčák si v televizi nebral servítky: Zeman porušuje Ústavu a výkon Rusnoka je tragický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Polčák v pořadu uvedl, že podstatou novely je zpřesnění pravomocí ústavních činitelů, kam spadá i prezident republiky, a vyjasnění jejich vzájemných vztahů. Potřeba této novely je podle jeho názoru více naléhavá po zavedení přímé volby prezidenta, která v podstatě změnila i její legitimitu.

„Jsme parlamentní republikou a parlamentní volby tu jsou od toho, aby poskytly legitimitu vzešlé vládě. Nikoliv proto, aby si s ní pak mohl jakýkoliv jiný ústavní činitel pohrávat,“ podotkl Polčák.

Zeman svým jednáním dle jeho slov porušuje nejen ústavní principy, ale i samotnou Ústavu, což prý ukázal už jmenováním vlády Jiřího Rusnoka, kdy nevyslechl hlas sněmovny a proti její vůli si vytvořil vládu svých přátel.

„Ústavní zvyklosti platí pouze do doby, dokud je možné je bránit. Pokud strany rezignují na tyto principy, mohou se vytvářet nové. Ale ani ty nové nemohou odporovat tomu, co z Ústavy přímo vyplývá. Ústava je psaným textem a ústavní principy tímto textem jasně prozařují,“ vysvětlil. „Myslím, si, že porušil i Ústavu. Nemůže si dávat jiné podmínky, musí respektovat názor vítězné strany,“ dodal rozhodně s tím, že volby mají rozhodnout o tom, kdo bude vládnout, nikoli kdo se bude hádat s prezidentem.

Moc by neměla být pouze v rukou prezidenta

Polčák je toho názoru, že jiné řešení, pokud se Česká republika nemá stát poloprezidentským či prezidentským systémem, neexistuje. On sám patří mezi hlasité obhájce parlamentní demokracie, neboť se obává shromážděné moci v rukou jednoho člověka. A v případě Zemana, jak podotkl, zcela oprávněně.

Pokud by tato novela již byla v platnosti, zřejmě by dále stála v čele vláda Petra Nečase. Podle slov Polčáka je pro zemi mnohem lepší, když jí vládne vláda, která někdy již legitimitu od občanů získala, než vláda, která není nikomu odpovědná.

„Myslím si, že výkon Rusnoka a jeho vlády je natolik tragický, že by už neměl být jmenovaný do žádné státní instituce,“ vzkázal na adresu premiéra v demisi. Zkritizoval ho i za čerstvou aféru, kterou Rusnok způsobil svým nelichotivým vyjádřením o pohřbu Nelsona Mandely. Viní ho zejména za to, že to celou zemi vrhlo do trapného světla.

Jeden z diváků Polčákovi vyčetl jeho změnu názoru, zatímco před půl rokem ještě tvrdil, že do Parlamentu znovu kandidovat nebude, nyní se opět stal poslancem. Ten odvětil, že jeho motivace byla v podstatě dvojí. Za prvé, nelíbí se mu postup Zemana, který dle jeho slov otáčí Ústavu naruby, a za druhé, předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg mu prý sdělil, že by byl rád, kdyby si své stanovisko ještě promyslel. „A když admirál zavelí, námořník se musí vydat na moře,“ dodal s úsměvem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…