Policejní Kobra prý prospívá velmi zdatně. Podle Chovance zachránila už 1,7 miliardy

05.03.2015 10:51

Speciální útvar Kobra za devět měsíců fungování zabránil daňovým únikům za 1,7 miliardy korun. Kriminalisté zahájili 11 trestních řízení, při nichž bylo obviněno 82 osob. Tři kauzy se už dostaly k soudu.

Policejní Kobra prý prospívá velmi zdatně. Podle Chovance zachránila už 1,7 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem

Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Speciální útvar, složený z policistů, celníků a specialistů finanční správy, by se podle něj měl rozšířit do krajů, aby pokryl celé Česko.

Speciální jednotka pro boj proti daňovým únikům funguje od poloviny loňského června. Její činnost dnes s Chovancem vyhodnotil třeba policejní prezident Tomáš Tuhý, premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr financí Andrej Babiš. Všichni se shodli na tom, že jde o dobře fungující projekt.

Podle Tuhého by útvar Kobra mělo v budoucnosti posílit zhruba 150 lidí, kteří by měli k policii přijít v příštích čtyřech letech, kdy sbor plánuje nabrat 4000 členů. V současnosti u policie slouží zhruba 40.000 lidí. Nový společný objekt útvar podle Chovance nepotřebuje.

Zástupci Kobry dosud informovali o případech, které se týkaly fiktivních obchodů s reklamou, pohonnými hmotami, textilem, stroji, stavebními pracemi ale také třeba s toaletním papírem, cigaretami nebo tabákem. Inspirací pro vznik speciálního útvaru bylo Slovensko, kde pracuje tým se stejným názvem od roku 2012. "Konstatovali jsme, že na Slovensku mají velký náskok," podotkl Sobotka.


 

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…