Policie obvinila dalšího manažera MUS. Byl zrovna na festivalu

02.07.2012 20:00

Mezi celebritami a filmovými fanoušky v Karlových Varech našla policie jednu z hlavních postav v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Jiří Diviš, který přijel z Monaka na filmový festival, se tak stal dalším manažerem, který převzal své obvinění.

Policie obvinila dalšího manažera MUS. Byl zrovna na festivalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Policisté předali obvinění už pěti ze šesti bývalých manažerů v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informoval o tom v pondělí server Aktuálně.cz. V posledních dnech se policii podle něj podařilo zastihnout v Karlových Varech českošvýcarského podnikatele Jiřího Diviše. Úřadům se prý ještě vyhýbá podnikatel Marek Čmejla.

Obvinění trestní stíhání odmítají

Kriminalisté podezírají exmanažery z toho, že vyvedli ze společnosti 150 milionů dolarů (v současnosti zhruba 3,04 miliardy korun) a použili je na nákup akcií této firmy. Šestici obvinili z trestného činu zneužití informací a postavení v obchodním styku. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté vězení.

Hlavními pachateli údajného tunelování firem kolem MUS jsou podle informací České televize Diviš, Čmejla a podnikatelé Petr Kraus a Oldřich Klimecký. Za spolupachatele označují vyšetřovatelé uhlobarony Antonína Koláčka a Luboše Měkotu.

Někdejší šéfové MUS trestní stíhání odmítají. Podle dřívějšího vyjádření jejich mediální poradkyně Alexandry Rudyšarové jsou výsledkem společenského tlaku a jsou nezákonná. Manažeři proti nim podle ní podají stížnost. Rudyšarová uvedla, že se obvinění netýkají procesu privatizace. Jednání popisované v usnesení se podle ní odehrálo v době, kdy "jeho aktéři byli vlastníky společnosti MUS".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…